JavaScript is required for this website to work.
post

1 februari. Net binnen: Edward Coremans geboren

VandaagLuc Pauwels1/2/2022Leestijd 4 minuten
Edward Coremans (1935-1910)

Edward Coremans (1935-1910)

foto ©

En verder: Johan Huizinga, Edward Coremans en Hildegard Knef…

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Elk jaar   Chinees Nieuwjaar. Het Chinese jaar Huangdi 4719, het Jaar van de Tijger, begint op dinsdag 1 februari 2022. Het Chinese jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit kan dus niet voor 21 januari en niet na 20 februari. Dit feest (en de twee dagen erop volgend) wordt gevierd door vrijwel geheel Azië, maar ook internationaal in gebieden met een duidelijke bevolkingsgroep van etnische Chinezen.

Het is gebruikelijk dat men op Chinees nieuwjaar zijn schulden afbetaalt, nieuwe kleren koopt en het huis schoonmaakt. Bij een groot familiemaal worden de voorouders geëerd. De mensen geven elkaar cadeaus, ingepakt in rood papier – en in rood papier verpakt vuurwerk wordt afgestoken. De feesten kunnen drie of zelfs vijf dagen duren.

Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met drakendansen en leeuwendansen. Volgens de legende was het monster Nian in het oude China een menseneter die ongemerkt huizen kon binnendringen. Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor fel lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem dus met explosies, vuurwerk en veelvuldig gebruik van de kleur rood in huis. Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.

Het Chinese Nieuwjaar is ook de tijd dat jaarlijks de grootste menselijke migratie plaatsvindt, wanneer Chinezen over de hele wereld naar huis keren op nieuwjaarsavond om met het avondeten bij hun familie te zijn.

2020   De Brexit is een feit: de Britten zijn geen lid meer van de Europese Unie. Na ruim drie jaar van intern debat en onderhandelingen met de EU over een uittredingsregeling komt het uiteindelijk tot een deal, aanvaard door de Europese Unie en in eigen land doorgedrukt door premier Boris Johnson. Op 23 juni 2016 stemde bijna 52 procent van de Britten voor opzegging van het EU-lidmaatschap. In Schotland is er echter geen meerderheid. Dat geeft het Schotse onafhankelijkheidsstreven een enorme impuls.

vandaagLaurens Verrelst | Doorbraak.be

Hildegard Knef (1925-2002)

2002   Overlijden in Berlijn van de Duitse actrice, schrijfster en zangeres Hildegard Knef (76), na een bewogen leven met drie huwelijken en 50 operaties. Ze werd voor het eerst opgemerkt in de zwart-witfilm Unter den Brücken van Helmut Käutner, gedraaid in Duitsland in 1944 en voor het eerst uitgebracht in Zwitserland in 1946. Knef was een vrijgevochten vrouw met een hoogmoedige sensualiteit en een overweldigend, spontaan talent.

Bekende films van haar zijn onder meer Die Dreigroschenoper, Wartezimmer zum jenseits, Jeder stirbt für sich allein en de in 1951 als ‘schandaalfilm’ aangevoelde Die Sünderin. Ze schreef Das Urteil en de geruchtmakende autobiografie Der geschenkte Gaul. En ze zong Ich hab’ noch einen Koffer in Berlin, Tapetenwechsel, Sei doch so wie damals…

1989   De Vlaamse Televisie Maatschappij (VTM) zendt voor het eerst uit. VTM is de eerste commerciële televisiezender van België, eigendom van mediabedrijf Medialaan, intussen DPG Media.

1979   Geestelijk leider ayatollah Khomeiny keert – na bijna vijftien jaar verbanning in Irak en Parijs – terug in Iran. Hij krijgt op de luchthaven van Teheran een groots onthaal van nagenoeg vier miljoen aanhangers. Tot zijn dood in 1989 blijft hij de machtigste man van het land. Van Iran maakt hij een totalitaire staat, waarin het leven tot in de kleinste details bepaald wordt door het sjiitisch-islamitische fundamentalisme.

vandaag

1953   In de nachtelijke uren begint in Nederland een allesverwoestende overstromingsramp. Dijken breken door, grote delen van Zeeland en aangrenzende gebieden in Zuid-Holland en Noord-Brabant lopen onder water door een combinatie van springvloed en noordwesterstorm. Door de gebrekkige communicatie dringt het nieuws pas langzaam door in de rest van het land. Meer dan 2000 ha en 133 dorpen worden overstroomd. Men telt 1835 doden, meer dan 100 000 mensen moeten vluchten voor het onheil en 47 000 stuks vee verdrinken.

vandaag

1945   Overlijden in Rheden (Gelderland) van Johan Huizinga (72), historicus en auteur. Hij studeert aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij hoogleraar is van 1905 tot 1915. Dan wordt hij benoemd tot professor in Leiden. Huizinga is wereldberoemd geworden door zijn Herfsttij der middeleeuwen (1919). Andere succesboeken van zijn hand zijn In de schaduwen van morgen, Homo ludens, Geschonden wereld. Johan Huizinga ligt begraven in Oegstgeest, een buurgemeente van Leiden, bij het Groene Kerkje.

1901   Londen beleeft de uitvaart van de Britse koningin Victoria. Met Queen Victoria eindigde een tijdperk. Ze was één van de machtigste vrouwen die ooit op aarde heeft geleefd. Ze had het Verenigd Koninkrijk geregeerd sinds 1837 en was keizerin van India sinds 1877. Omdat Victoria niet van zwarte begrafenissen hield, was iedereen gekleed in het wit. Haar graf ligt in Windsor Castle.

1894   Geboorte in Cape Elizabeth (Maine) van de Iers-Amerikaanse filmregisseur John Ford, geboren Sean Aloysius O’Feeney. Hij won vier Oscars voor ‘beste regisseur’ met The grapes of wrath, The informer, How green was my valley en The quiet man. Andere bekende films van hem zijn Stagecoach, The man who shot Liberty Valance, How the West was won, My Darling Clementine, Rio Grande, Wagon master, She wore a yellow ribbon, Seven women…

1838   Geboorte in Antwerpen van de Vlaamse politicus Edward Coremans, de ‘Vader van de taalwetgeving’. Coremans combineerde een onbevangen, volkse stijl met een gedegen opleiding. Hij studeerde klassieke filologie in Luik en rechten aan de Université Libre de Bruxelles (ULB). Met de invloedrijke Nederduitse Bond, waarvan hij de bezielende voorzitter was, organiseerde hij de concrete Vlaamse ontvoogding. Als volksvertegenwoordiger van de Meetingpartij was Coremans de eerste die in het Belgische parlement een rede in het Nederlands uitsprak. Dat was in 1888, 58 jaar na de oprichting van België…

In de Kamer was Coremans een kwarteeuw lang de verpersoonlijking van de Vlaamse Beweging. Op zijn initiatief ontstonden vier fundamentele taalwetten: twee betreffende de strafrechtspleging (1873 en 1891), een betreffende het middelbaar onderwijs (1883) en in 1910 nog betreffende het middelbaar en het hoger onderwijs. Bij de oprichting van de Vlaamse Conferentie der Balie van Antwerpen in 1885 kwam het voorzitterschap hem spontaan toe.

1792   Frankrijk introduceert als eerste land ter wereld de identiteitskaart, ‘passeport’ genoemd. Die moet verplicht bij zich hebben als men zich verplaatst op Frans grondgebied. Personen die er geen hebben of ze niet kunnen tonen, decreteert het Frans parlement, moeten worden aangehouden. België en Nederland hebben de identiteitskaart alleen gekend onder Franse en Duitse bezetting. In België wordt ze door de eigen regering ingevoerd in 1919, in Nederland pas in 2005.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties