fbpx


Geen categorie

1 mei vieren op Cuba

(op kosten van de arbeiders)


Volgens de Franstalige krant l’Avenir (en overgenomen in de Franstalige pers) zijn een zestigtal vakbondsafgevaardigden van de Franstalige socialistische metaalvakbond FGTB uit de regio Henegouwen-Namen vertrokken naar Cuba. Een snoepreisje dat het de vakbondsafgevaardigden mogelijk maakt om 1 mei te vieren in het arbeidersparadijs. In deze tijden dat de socialistische vakbond zwaar reageert tegen de besparingen van de overheid, geeft FGTB het goede voorbeeld en bespaart niet. Van 27 april tot 4 mei logeren de délégués in Hotel Melia in Varadero, een kamer kost er volgens de Franstalige krant gemiddeld €230 per nacht. Alles betaald door de FGTB. In l’ Avenir rekent een verontwaardigde militant (die uitgenodigd was door het ‘centraal comité’ om mee te gaan naar Cuba) even de prijs uit: ‘Ce voyage est entièrement pris en charge par le Comité exécutif des métallos Hainaut-Namur. J’ai fait le calcul, ça revient environ à 2000 euros par personne. Ils sont plus de 60 à y aller. C’est un voyage à plus de 100 000 euros. Et au bout du compte, ce sont les affiliés qui payent la note’. (De reis wordt volledig betaald door het uitvoerend comité van de metaalvakbond van Henegouwen-Namen. Ik heb het eens berekend, het komt op ongeveer €2.000 per persoon. Er zijn er meer dan 60 naar daar vertrokken. Het is een reis van meer dan €100.000. En uiteindelijk zijn het de leden die de rekening betalen.)

De man is verontwaardigd, zeker gezien de timing van het uitje. ‘Je trouve ça honteux par les temps qui courent. À un moment où les gens ont du mal à boucler les fins de mois, où on vire les gens du chômage, j’estime que la FGTB a mieux à faire avec son argent que d’aller le gaspiller dans un séjour d’agrément’. (Ik vind het schandalig in deze tijden. Op een moment dat mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, mensen uit de werkloosheid worden gezet, denk ik dat de FGTB met zijn geld iets beters kan doen dan het verspillen aan een snoepreisje). De man beweert niet de enige te zijn die uit eerlijke schaamte zou besloten hebben om niet mee te gaan. Volgens de man is het bij de métallo’s van Henegouwen-Namen de gewoonte elke vier jaar op zo’n reis te gaan. Vier jaar geleden ging het richting Krakau (Polen). Toen ging hij wel mee.

Op de agenda geen ontmoeting met een Castro, wel een bezoek aan een sigarenfabriek, ongetwijfeld om de arbeidsomstandigheden te bestuderen. Na het biefstukkensocialisme is er nu het sigarensocialisme. Op reis naar het arbeidersparadijs, op kosten van de arbeiders die je vertegenwoordigt, op kosten van de arbeiders die van hun slinkend loon lidgeld betalen aan de vakbond, die inkomen derven omdat ze staken… welkom in Vakbondistan.

Opvallend, geen enkele Franstalige journalist is erin geslaagd om een reactie op te tekenen bij de vakbondstop van de FGTB.

Hoe zat dat ook weer in die PS-staat of is het toch een FGTB-staat, zoals al eerder te lezen was in Doorbraak?

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.