JavaScript is required for this website to work.

20 augustus. Net binnen: Charles De Coster geboren, Uilenspiegel in aantocht…

VandaagLuc Pauwels20/8/2022Leestijd 4 minuten
Charles de Coster (1827-1879)

Charles de Coster (1827-1879)

foto ©

En verder: Sylvia Millecam, Rajiv Gandhi en Robert Roosens…

Elk jaar   In Estland Herstel van de Onafhankelijkheid (Taasiseseisvumispäev), sinds 1991 een nationale feestdag in Estland.

2009   De Lockerbie-dader Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi (1952-2012) wordt om gezondheidsredenen vrijgelaten. Hij is een Libiër, hoofd van de beveiliging van Libyan Arab Airlines. Op 31 januari 2001 wordt Megrahi door drie Schotse rechters, die zitting houden in een speciale rechtbank in Zeist in Nederland, veroordeeld voor 270 moorden door de bomaanslag op Pan Am-vlucht 103 boven Lockerbie (Schotland) op 21 december 1988. Het vonnis luidt: levenslange gevangenisstraf.

Bij zijn aankomst in Libië op de luchthaven van Tripoli werd hij enthousiast begroet en persoonlijk gefeliciteerd door president Muammar al-Gaddafi.

2001   Overlijden in Nijmegen (Gelderland) van Sylvia Millecam (45), actrice, comédienne en presentatrice. Ze kreeg borstkanker en koos voor alternatieve genezers en liet zich ‘instralen’ door het medium Jomanda. Bekend van televisie, radio, film en toneel. Ze was twee jaar achter elkaar de populairste vrouw van Nederland.

Sylvia Millecam (1956-2001)

Urbanus draaide met haar zijn film Hector. Verder op het witte doek: De gulle minnaar, Dorst, Dutch girls, enzovoort. Op televisie was ze te zien in onder meer Ook dat nog (KRO), De Sylvia Millecam show (RTL4), Miss Millecam. Radio: Binnenlandse zaken (TROS). Biografie van haar: Alje Kamphuis, Sylvia Millecam: op gevoel, Uitgeverij Van Praag, Amsterdam, 2006.

1968   In Tsjechoslowakije komt abrupt een einde aan de door Alexander Dubček aangestuurde Praagse Lente. Sovjettroepen, gesteund door andere legers van het Warschaupact, herstellen gewelddadig het oude, communistische regime.

1960   Senegal verlaat de Mali-federatie en wordt een zelfstandige staat.

1944   Geboorte in Mumbai van de Indiase politicus Rajiv Gandhi (1944-1991). Hij was minister-president van India van 1984 tot 1989. Met zijn 40 jaar was hij de jongste premier ooit van India. In 1989 treedt hij af na een verkiezingsnederlaag. Hij wordt in 1991 door Srilankese Tamils vermoord tijdens een verkiezingstournee in de deelstaat Tamil Nadu. Een vrouwelijke Tamil Tijger had een zware bom verstopt in een mand met bloemen. Hij is dan 46 jaar oud. Zijn moeder, premier Indira Gandhi (1917-1984), werd in 1984 ook vermoord door twee van haar lijfwachten, waardoor hij aan de macht kwam.

Rajiv Gandhi (1944-1991

1940   In zijn huis in Mexico wordt de uit de Sovjet-Unie verbannen, communistische voorman Leon Trotski met een ijspikkel aangevallen door een geheim agent van Stalin. De dader is Ramón Mercader (1913-1978), die zich voordeed als ‘Jacques Monard’, een Belgische journalist, en zo het zwaarbewaakte verblijf van Trotski wist binnen te dringen. De zwaargewonde Trotski sterft de volgende dag. Mercader wordt veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Trotski werd 60 jaar.

1914   Na de Duitse inval in België (4 augustus 1914) wordt op 20 augustus Brussel bezet door het Duitse 4e Legerkorps onder generaal Sixt von Arnim.

1912   Geboorte in Antwerpen van Robert Roosens, arts en Vlaams-nationaal politicus. Geboren in een familie van officieren. Hij richt na 1945 met anderen het Vlaams Geneesherenverbond op, waarin hij gedurende meer dan twintig jaar een leidende rol vervult. Medeoprichter (1953) en jarenlang secretaris van de Onderlinge Ziekenkas.

Vanaf het begin (1954) is hij lid van de Volksunie. In 1961 wordt hij in het arrondissement Antwerpen de eerste rechtstreeks verkozen Volksunie-senator en vervulde dit mandaat tot in 1973. Hij was voorzitter van de Volksunie-fractie in de Senaat. Hij behoorde, samen met geneesheren als Hendrik Ballet, Leo Elaut, Gerard de Paep, Hector Goemans, Rik Vandekerckhove, Herman Verduyn en anderen, tot de artsen die dankzij hun populariteit het eerste electorale draagvlak van de Volksunie vormden. In de partij was Robert Roosens een standvastige, bedaarde vertegenwoordiger van het traditionele Vlaams-nationalisme met een sterke sociale inslag.

1897   De Britse legerarts Ronald Ross ontdekt dat malaria wordt overgebracht door tropische steekmuggen.

1827   Geboorte in München van Charles De Coster, een Franstalige, Vlaamse schrijver. Hij staat bekend om zijn Uilenspiegel-epos. De Coster had een Vlaamse vader (uit Ieper) en een Waalse moeder en studeert aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), waar hij in democratische en antiklerikale kringen verkeert. Hij wordt eerst journalist en later leraar aan de Koninklijke Militaire School in Brussel.

Zijn voornaamste werk is De legende en de heldhaftige, vrolijke en roemrijke avonturen van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in het land van Vlaanderen en elders, tegen de achtergrond van de strijd van de Lage Landen of de Zeventien Provinciën tegen de Spaanse overheerser. Het werd bekend in de hele wereld en vertaald in alle Europese talen Meer dan honderd jaar na zijn dood wordt zijn La légende d’Ulenspiegel vrijwel overal, vooral in Rusland, beschouwd als een meesterwerk van de wereldliteratuur, maar in Frankrijk is het werk nauwelijks bekend. In 1976 werd het werk verfilmd in het Russisch.

Charles de Coster (1827-1879)

De Tijl Uilenspiegel en Lamme Goedzak incarneren het hart en de ziel van Vlaanderen. De Coster vermengt folklore en geschiedenis met mythe, het verhaal van een familie met dat van een volk. Uilenspiegel vecht voor zijn vrouw, Nele, maar hij is vooral ook een verdediger van de vrijheid, tegen de verdrukking van Filips II van Spanje en diens landvoogd, de hertog van Alva, en de Spaanse inquisitie. Het boek is een evocatie van het Vlaanderen van de 16e eeuw, vanaf de geboorte van Filips II in 1527 tot aan de dood van Willem van Oranje in 1584 en de bevrijding van de noordelijke provincies. Uilenspiegel is de held die zich verzet tegen alle vormen van onderdrukking.

Het werk van De Coster heeft een aantal Vlaams-nationale romans en toneelstukken geïnspireerd, waarvan de in 1926 en 1930 door Het Vlaamse Volkstoneel gecreëerde Tijl en Tijl II van Anton van de Velde de meest bekende zijn. Het originele werk van De Coster over de figuur van Uilenspiegel dateert uit 1867 en werd voorafgegaan door het weekblad Uylenspiegel dat in 1856 door de etser Félicien Rops was opgericht. In dit blad verschenen journalistieke bijdragen van De Coster, onder het pseudoniem van ‘Karel’.

Hij overlijdt in 1879, op zijn 51e. Later zal men in Vlaamse jeugdbewegingen zingen ‘Als Uilenspiegel is opgestaan en trekt door de Dietse landen…’ en een belangrijke invalsweg in Antwerpen wordt de ‘Charles De Costerlaan’ genoemd.

De lichamen van de gebroeders De Witt op het Groene Zoodje, geschilderd door Jan de Baen (1672-1702)

1672   Johan de Witt, raadspensionaris van Holland en daarmee de belangrijkste staatsman van zijn tijd, wordt samen met zijn broer Cornelis gemarteld en vermoord tijdens een volksopstand, opgezet door de aanhangers van stadhouder Willem III van Oranje-Nassau.

De Witt kreeg een nekschot. Zijn lijk werd ontkleed, ondersteboven opgehangen, ontmand en ten dele opgegeten. Zijn hart werd door Dirck Verhoeff uit het lichaam gesneden en samen met het hart van zijn broer nog jarenlang tentoongesteld.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties