fbpx


Geschiedenis, Vlaamse Beweging
vandaag

24 januari. Net binnen: Winston Churchill overleden
Elk jaar   Sinds 2011 Dag van de Bedreigde Advocaat, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor advocaten, die worden lastiggevallen, tot zwijgen gebracht, onder druk gezet en bedreigd, vervolgd, gemarteld, ontvoerd of vermoord. De dag werd gekozen ter herinnering aan de moordaanslag op vier advocaten in Madrid, bekend als ‘Matanza de Atocha’ (Bloedbad van Atocha) op 24 januari 1977.

2003   Topcrimineel en Heineken-ontvoerder Cor van Hout wordt op klaarlichte dag in Amstelveen neergeschoten.

2000   Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer vrouwelijke dan mannelijke eerstejaars studenten aan Nederlandse universiteiten, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het studiejaar 1999-2000. Voor België zijn de cijfers minder duidelijk. We weten alleen dat in 1992-93 evenveel vrouwelijke als mannelijke studenten werden ingeschreven. 

1977   Geboorte in Lugano van Michelle Hunziker, actrice, fotomodel en presentatrice, dochter van een Zwitserse vader en een Nederlandse moeder. Ze speelde in diverse Duitse en Italiaanse films, shows en series. Ze spreekt vijf talen: Duits, Nederlands, Italiaans, Frans en Engels, en wordt daarom in sommige landen als ‘talenwonder’ beschouwd. Wel moet gezegd dat ze absoluut vlot presenteerde in Zwitserland, Nederland, Italië, Duitsland en Engeland.

1972   Op het Oceanische eiland Guam ontdekken twee vissers de Japanse sergeant Shoichi Yokoi die zich daar sinds 1944 in een grot schuilhield om zich niet aan de Amerikanen te moeten overgeven. Hij dacht dat de Tweede Wereldoorlog nog steeds aan de gang was, 27 jaar na de Japanse capitulatie.

1968   Geboorte in Berchem van de Vlaamse tv-maker, presentator en producer Gert Verhulst. Oprichter van de productiemaatschappij Studio 100. Begint als omroeper en presentator bij de VRT, maakt kinderprogramma’s, bedenkt spelshows, schrijft musicalscenario’s enz. De meeste bekendheid kreeg hij door de soap Samson & Gert (vanaf 1990), Kabouter Plop (1997) en de meidengroep K3 (1998).

1965   Overlijden in Londen van de Britse staatsman Winston Churchill (90), premier van het Verenigd Koninkrijk de Tweede Wereldoorlog. Churchill stuurt in 1910 als minister van Binnenlandse Zaken 270 gewapende politiemannen van Londen naar Rhondda Valley (Zuid-Wales) waar een mijnstaking aan de gang is. In de confrontatie wordt één kompel gedood en 600 stakers en politieagenten gewond. In datzelfde jaar dient hij een voorstel in om ongeveer 100 000 ‘geestelijk gedegenereerden’ te steriliseren en een paar duizend anderen te laten werken in op te richten staatskampen. In de jaren 1920-1930 is Churchill een uitgesproken bewonderaar van Mussolini en zijn fascistische staat.

Na Groot-Brittannië succesvol door de oorlog te hebben geloodst worden Churchill en zijn Conservatieve Partij in 1945 verslagen door Clement Attlee en diens Labour Party. Hij komt terug als premier van 1951 tot 1955. Churchill stond bekend voor zijn snedige replieken, waarop vooral vrouwen nogal eens werden getrakteerd. Zijn partijgenote lady Nancy Astor riep hem ooit toe ’Als ik uw vrouw was dan zou ik gif in uw koffie doen’. Churchill antwoordde ‘Nancy, als ik uw man was dan zou ik die opdrinken’. Tot het parlementslid Bessie Braddock die opmerkte: ‘Sir, u bent dronken’. Churchill: ‘En u bent lelijk, mevrouw, maar morgenochtend ben ik weer nuchter’.

Hij ontvangt de Nobelprijs voor de Literatuur 1953 voor zijn vele boeken over de Britse en de wereldgeschiedenis. Bij zijn overlijden wordt hij herdacht als ‘één van de grootste staatslieden van de eeuw’ en krijgt een staatsbegrafenis.

vandaag

Marloes van den Heuvel (°1956)

1956   Geboorte in Oss (Noord-Brabant) van Marloes van den Heuvel, Nederlandse actrice, stemartieste en regisseuse. Ze acteert in tal van Nederlandse en Vlaamse musicals, waaronder Publiek, Barnum, Bloodbrothers, Spooktrein, Dear Fox, Hello Dolly, Broadway Baby, Hollywood by Night, Company en Titanic. In 2008 speelde zij samen met haar zoon Gijs Blom, die de rol van kleine Ciske op zich nam in de musical Ciske de rat. Zelf speelde ze daarin de rol van tante Chris.

1948   Oprichting van de VVD, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, doorgaans als rechts-liberaal gekwalificeerd. Ze ontstaat uit een fusie van de Partij van de Vrijheid van Dirk Stikker (1897-1979) – niet te verwarren met de huidige partij van Geert Wilders met dezelfde naam – en de Groep Oud van Pieter Oud (1886-1968) die in 1947 de socialistische PvdA had verlaten. De VVD zag bij haar naamkeuze bewust af van de term ‘liberaal’, omdat die negatieve associaties opriep met de economische crisis en de werkloosheid uit de jaren 1930.

1924   Sint-Petersburg wordt door de opperste Sovjet hernoemd tot Leningrad. In 1991 wordt het weer Sint-Petersburg.

1921   Geboorte in Reningelst (Poperinge) van Daniël Deconinck, advocaat en Vlaams politicus. Volksvertegenwoordiger voor de Volksunie van 1961 tot 1965. Hij werkt mee aan talrijke Vlaamse bladen zoals De Nieuwe, Kultuurleven, Links, Het Pennoen, Streven en Wij.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1964 weigert Deconinck onder de naam Volksunie op te komen en dient een eigen lijst in, Brusselse Belangen. Hij wordt met 5,02% verkozen tot Brussels gemeenteraadslid (tot 1970).

Deconinck sticht samen met Anton Roosens, Roger Bourgeois (ex-CVP) en Staf Verrept de Vlaamse Democraten op, een linkse, federalistische formatie. Bij de parlementsverkiezingen van 1965 blijkt dit een electorale mislukking. Deconinck verlaat daarop onmiddellijk de Vlaamse Democraten. In 1970 kwam hij opnieuw op bij de Brusselse gemeenteraadsverkiezingen, dit keer stond hij op de lijst van de Rode Leeuwen, een Vlaamse lijst van de Belgische Socialistische Partij. Hij wordt echter niet meer verkozen. In 1978 zoekt hij toenadering tot de Vlaamse Volkspartij (VVP) van Lode Claes.

1911   Geboorte in Dinant van de uitgeefster Angèle Manteau.

1888   Publicatie van het pamflet Le Flamingant, door Adelfons Henderickx en Adolf Pauwels. In het academiejaar 1887-1888 ontstaan er spanningen in het (Belgische) Algemeen Studentengenootschap naar aanleiding van de vervanging van een Waals door een Vlaams bestuurslid. Goed menende Vlaamse studenten willen met Le Flamingant aan de Waalse studenten duidelijk maken dat hun Vlaamsgezinde collega’s zich niet tegen hen keerden maar enkel gelijkberechtiging aan de universiteiten nastreven.

Het pamflet werd bij de Franstalige studenten echter op fel protest onthaald. In het blad La Protestation staat te lezen dat het totaal nutteloos is het Nederlands een plaats te geven in het studentenleven aangezien iedereen Frans verstaat. En dat dit bovendien een bedreiging vormt voor de goede verstandhouding aan de universiteit. De polemiek brengt beide partijen op voet van oorlog. Finaal trekken de Vlamingen zich terug uit het Algemeen Studentengenootschap.

vandaag

Jemme Reinerszoon Frisius (1508-1555)

1544   Uitvinding in Leuven van de camera obscura door Jemme Reinerszoon Frisius, een Friese geograaf, wiskundige en arts.

1448   Karel VII van Frankrijk erkent Filips de Goede als hertog van Bourgondië.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luc Pauwels

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.