fbpx


Binnenland

5000 mensen in Mars voor Vrijheid in Brussel: wanneer pikt de overheid deze signalen op?
Samen voor Vrijheid, de organisatie die vorig jaar op 21 november volgens officiële tellingen 35.000 man op de been wist te brengen, betoogde gisteren nogmaals tegen de coronamaatregelen van de overheid. Deze keer was er, ondanks het zonnige weer, duidelijk minder volk aanwezig. Zo'n 5.000 man, volgens de politie. Zware rellen bleven uit. Rond zestien uur, toen de meeste deelnemers al terug naar huis gingen, zochten kleine groepen relschoppers de confrontatie op met de politie. Die trad snel en kordaat…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


Samen voor Vrijheid, de organisatie die vorig jaar op 21 november volgens officiële tellingen 35.000 man op de been wist te brengen, betoogde gisteren nogmaals tegen de coronamaatregelen van de overheid. Deze keer was er, ondanks het zonnige weer, duidelijk minder volk aanwezig. Zo’n 5.000 man, volgens de politie. Zware rellen bleven uit. Rond zestien uur, toen de meeste deelnemers al terug naar huis gingen, zochten kleine groepen relschoppers de confrontatie op met de politie. Die trad snel en kordaat op, met een dertigtal arrestaties tot gevolg.

Winny Matheeussen | Doorbraak.be

Onder de vlag van ‘Republiek Vlaanderen’ verbroederen met de mannen met een Belgische vlag .Waar zie je zoiets nog?

Opnieuw stond de betoging in het teken van het verzet tegen het CST, vaccinatiedwang en -verplichting. Het publiek was – net zoals vorige keer – zeer divers. Veel Belgische vlaggen, maar ook Vlaamse Leeuwen, Roemeense en Franse vlaggen. Zowel linkse als rechtse profielen waren aanwezig, maar vooral veel mensen zonder een duidelijke politieke voorkeur. Deze bonte groep, verenigd door onvrede tegen het beleid, hield een vredevolle mars door de hoofdstad, van het Noordstation tot aan het Jubelpark.

Politie en organisatie beter voorbereid

De organisatie en de politie waren deze keer beter voorbereid. De politie herhaalde deze keer niet de fout om de mars net voorbij Madou in een te smalle parallelstraat van de Wetstraat te leiden. Daar splitste vorig jaar de betoging op, omdat de massa in een flessenhals werd gedwongen en daarbij op een kordon van ordehandhavers botste. Die moesten verhinderen dat ze langs de Amerikaanse ambassade passeerden en de neutrale zone zouden betreden.

Daar liep het toen mis, met de eerste zware rellen tot gevolg. Die fout wordt door sommigen geweten aan het feit dat de politie toen actie voerde, waardoor de capaciteit om de situatie in te schatten ontbrak. Het feit dat op hetzelfde moment een belangrijke voetbalmatch doorging op Anderlecht, zal hier ook niet vreemd aan zijn.

Framing lijkt succesvol

De indruk ontstaat dat de framing van de vorige betoging, waarbij media en bepaalde politici er alles aan deden om ze weg te zetten als ‘gekaapt door extreem rechts en anti-vaxxers’, haar doel niet gemist heeft. De beduidend lagere opkomst kan hiermee te maken hebben. De framing zorgde er in elk geval voor dat de aandacht van de boodschap werd afgeleid.

Ook deze keer kon premier Alexander De Croo het niet laten om de deelnemers weg te zetten als een te verwaarlozen minderheid van enkele duizenden. Daar stelde hij elf miljoen burgers tegenover, die volgens hem wel doen wat noodzakelijk is. Het is maar zeer de vraag of dat team van elf miljoen zo onwrikbaar achter het gevoerde beleid van zijn regering staat.

Winny Matheeussen

Zo ziet 5.000 man er uit. Op 21 november was er 15 tot 20 keer meer volk. Reken zelf uit.

Vragen bij deelnemersaantal 21 november

Wat betreft de telling van de aanwezigen hadden leden van de redactie bij de vorige betoging overigens sterke twijfels bij de officiële cijfers. Op het moment dat de kop toekwam aan Madou, bevond de staart van de manifestatie zich nog steeds op de Albert II-laan. Gisteren beschikte de redactie over een drone om luchtbeelden te maken van de mars en zo het deelnemersaantal beter in te schatten.

Op de foto ziet u hoe een groep van -officieel- 5.000 man zich uitstrekt van het kruispunt van de Leopold II-laan en de Albert II-laan tot het Rogierplein. De mensenzee van november vorig jaar had 15 tot 20 maal meer omvang. Maakt u zelf maar de rekening.

Winny Matheeussen | Doorbraak.be

Deze keer mochten de deelnemers wél langs de Amerikaanse ambassade richting Wetstraat. Resultaat: geen rellen daar.

Pikt beleid signaal op?

Al bij al verliep de mars voor de Vrijheid rustig. Daarom zou het best kunnen dat de geplande betoging op 23 januari terug meer volk weet aan te trekken. Nu bewezen is dat vreedzaam protesteren mogelijk is, kan de appetijt bij een morrende bevolking terug toenemen. Wanneer tegen dan geen duidelijke exitstrategie op tafel ligt voor het CST, kan de ontevredenheid toenemen. Zeker wanneer minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zijn plannen voor 2G en 1G blijft doordrijven.

De vraag is of deze beleidsploeg in staat is om te luisteren naar de signalen van de bevolking. Ze waren met meer dan 35.000, vorige keer. Ontoelaatbaar geweld en vandalisme besmeurde toen hun boodschap en maakte het makkelijk om die te negeren. Alles wijst er op dat de beleidsverantwoordelijken ook met deze mars geen rekening gaan houden. Benieuwd wat er gaat gebeuren op 23 januari in Brussel. Op die dag gaan er overal ter wereld manifestaties door tegen het coronabeleid.

Winny Matheeussen

Enige tijd geleden geboren, in de herfst. Momenteel levend.