fbpx

Persoon: Abdullah Öcalan

Strijd voor de eigen identiteit

Hugo Van Rompaey, gewezen CVP-politicus, kant zich in zijn boek, De Koerden willen vrede langs politiek overleg, tegen de bestempeling van de Koerdische nationalisten als terroristen. Ook voor wie het hier niet mee eens zou zijn, is het boek een aanrader als filosofisch onderzoek naar de grondslagen van nationalisme en geweld om een politiek doel te bereiken. Ondergetekende hield bij de voorstelling …

Ecevit, tegenbeeld van Erdogan

Een dichter aan het roer van de staat? Turkije maakte dat mee met Bülent Ecevit als premier. De dichter-politicus overleed 10 jaar geleden.

De Koerden: een dam tegen ISIS?

Wladimir Van Wilgenburg, Nederlands journalist, spreekt Koerdisch, woont en werkt in Erbil, de Iraaks-Koerdische hoofdstad. Hij schrijft onder andere voor Al-Monitor, een vakblad over het Midden-Oosten. Als geen ander kent hij de situatie in Koerdistan. Eventjes was hij in Leiden. Dé gelegenheid om met hem af te spreken. De Koerden blijken een verdeeld volk te zijn. Niet enkel geografisch.

Weer een Koerdische staat erbij

De hele twintigste eeuw door streden de Koerden, die verspreid leven over Irak, Iran, Turkije en Syrië, voor meer autonomie binnen deze staten. Er vloeide veel bloed; foltering, verbanning en dood vielen vele Koerdische militanten ten deel. De Koerden zijn nu terug van weggeweest.

Koerden bijten van zich af

Het regende eind augustus weer bommen in Noord-Irak. Turkse jets voerden raids uit op de stellingen van de PKK, de Koerdische rebellenbeweging, die vanuit het Kandilgebergte de grens was overgestoken om aanslagen te plegen.