Kan ‘Diada’ scheuren in Catalaanse onafhankelijkheidsfront lijmen?
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Op 14 februari verkiezen de Catalanen een nieuw regionaal parlement. Zullen de independentisten opnieuw een meerderheid halen? En vormen?
De Spaanse vicepremier Pablo Iglesias vergeleek Puigdemonts vlucht met het lot van de republikeinen in 1939. Gaat die vergelijking op?
Spanje schrikt er niet voor terug vuile en illegale middelen in te zetten in de politieke oorlog tegen de Catalaanse pro-onafhankelijkheidspolitici.
De pandemie die we nu meemaken, nodigt uit om globalisme en kosmopolitisme kritisch te bekijken. En kan mensen van het nut van grenzen overtuigen.
Een vruchtbare confrontatie tussen theorie, praktijk en persoonlijke ervaring over pogingen tot participatieve democratie wereldwijd
Meer dan 600.000 Catalanen kwamen eergisteren op straat voor onafhankelijkheid. Minder dan anders. De catalanisten zijn moe.
De linkse Catalanisten van ERC winnen de gemeenteraadsverkiezingen in Catalonië, Puigdemont’s liberalen, met hemzelf op kop, wint dan weer de Europese verkiezingen. De vraag is: Zal Spanje hem laten zetelen?
De Spaanse socialisten consolideren hun winst. Het extreemrechtse VOX breekt niet verder door zoals verwacht. Puigdemont haalt een glansrijke overwinning in Catalonië.
De sociaaldemocraat Pedro Sánchez kan premier worden na de nederlaag van Spaans rechts. Hij zal echter de steun nodig hebben van regionale partijen.
De politieke vervolging heeft effect in Spanje: de Catalaanse politiek is tot stilstand gekomen door de focus op de politieke gevangenen
Zint het Spaanse gerecht op wraak tegen de zgn. ‘Catalaanse rebellen’ door middel van politieke processen?
Met Quim Torra als nieuwe president zet Catalonië ongematigd de koers naar onafhankelijkheid verder.
Vandaag (21 december 2017) zijn er de gedwongen Catalaanse verkiezingen. Er staat veel op het spel. Waar kunnen we ons aan verwachten?
Alle burgemeesters die hand- en spandiensten verlenen aan het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië, zullen worden gearresteerd.
Nieuwe lekken tonen minachting Spaanse regering aan voor rechtsstaat.
Radicaal-linkse pro-independentisten weigeren het Catalaanse begrotingsvoorstel goed te keuren en zetten zo de coalitie op springen.
‘Je suis Charlie’, een holle slogan voor Europa’s politici. De vrijheid van meningsuiting komt steeds meer in het gedrang.
Minister-president Artur Mas geeft regeringsvorming het finale nekschot. Catalonië gaat naar verkiezingen. Opnieuw.
Aanvankelijk optimisme maakt plaats voor gelatenheid: Catalaanse pro-onafhankelijkheidspartijen geraken niet tot een akkoord.
Waarom in Catalonië het autonomisme een volksreflex is, en bij ons een politieke fata morgana.
Internationaal – en in Vlaanderen – wordt voorgesteld dat in Barcelona Podemos won en de nationalisten verloren. Niets is minder waar.
De conservatieve PP kreeg overal klappen. In Catalonië wonnen de nationalisten. Podemos scoort minder dan verwacht.
Over Podemos en over Catalonië is al veel digitale inkt gevloeid op Doorbraak. Christope Bostyn analyseert de kansen van Podemos en zijn vele concurrenten op links in Catalonië. Ook hier speelt de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië een rol.