De man uit de toekomst: John Von Neumann was tweemaal Einstein
Albert Einstein kent het kleinste wicht, John von Neumann is occult voor wie geen wiskundige, natuurkundige of atoomstrateeg is.
Albert Einstein kent het kleinste wicht, John von Neumann is occult voor wie geen wiskundige, natuurkundige of atoomstrateeg is.
En verder: Daan Boens, Rommelpot en de kinderen van paus Paulus V …
En verder: Evert van Benthem, de eerste bemande ballonvaart en aanhoudende mijnrampen…
En verder: Olivia Newton-John, Martin Heidegger en de laatste bizons…
James Poskett, publiceert met ‘Horizonnen. Een mondiale geschiedenis van de wetenschap’ een overzicht van de oorsprongen van de wetenschap.
En verder: Corrie van Gorp, Jacob Israël de Haan en de schrikkelseconde…
En verder: Romy Schneider, Mary Pickford en de Mount Everest…
Waarom zou een Jood geen nazi kunnen zijn en waarom maakt de Israëlische regering zich zo druk over de uitspraak van een Russische generaal?
Tabloo in Dessel is een uniek expo-, wetenschaps- en cultuurcentrum met ruimte bezoekersfaciliteiten die wachten op de jonge, Vlaamse Einsteins.
En verder: Kris de Bruyne, Vera Lynn en Svjatoslav Richter …
De Franse academia wil een vuist maken tegen de woke ideologie die de universiteiten verziekt, wat niet zonder slag of stoot gaat.
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Klimaatwetenschap past niet de juiste wetenschappelijke procedures toe, argumenteert Eric Blondeel. De gevolgen voor de samenleving zijn enorm.
Margriet van der Heijden combineert wetenschap en woordkunst in ‘Denken is verrukkelijk’, over het leven van natuurkundigen Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest.
Covid en klimaatverandering hebben meer gemeen dan je zou denken. Vooral als het gaat om de rol van de wetenschap. Sciëntisme is pseudo-religieus.
Jan Tinbergen was een pionier van de econometrie. Een lijvig boek geeft zijn indrukwekkende loopbaan en realisaties weer.
Sir Isaac Newton, de grootste wetenschapper aller tijden dreigt min of meer gecanceld te worden op een Engelse universiteit.
In De codekraker vertelt Walter Isaacson het bijzondere verhaal van Doudna en haar grensverleggende DNA-onderzoek.
Alle elektronische systemen zijn uitgevallen: wat zijn we nog zonder technologie. De wereld is alles, het individu is niets.
Augustus 1939. Een nieuwe oorlog kondigt zich aan, ditmaal wegens Danzig. Een beetje geduld had Hitler succes opgeleverd. Dat had hij niet.
Durven we lessen trekken uit de gekkigheid in Amerika om hier te focussen op de essentie van wat hoger onderwijs moet zijn en blijven?
Een canon toont zijn noodzaak in de selectie van werken van eeuwigheidswaarde, zodat je je tijd niet moet verspillen in werk van mindere kwaliteit.
Louis Ide vertelt in deze podcast over zijn tweede fictieboek ‘Holy Land’. Het verhaal gaat over wat religie met mensen doet.
Guido Naets was van 1979 tot 1994 perschef en directeur informatie van het Europees Parlement. Dé man om ons wegwijs te maken in de EU-crisis.
Het is voor iedereen erg om kanker te krijgen, maar de Arnomanie die deze dagen de media teistert, is zelf op het ziekelijke af.
Waarom zouden de beste studenten naar de VS trekken? Ook Europa heeft toponderwijs te bieden, al weten we niet hoe dat in de markt te zetten.
Het moet maar eens gedaan zijn met het Belgisch voetbal. Niet met het voetbal. O nee! Met het Belgisch dat er aan verbonden is.
Het activisme van Extinction Rebellion en de nieuwe klimaatbusiness lopen op een vreemde manier gelijk. Het zal de aarde worst wezen.
Met man en macht streeft de EU naar machtsconcentratie en centrale controle, maar is dit een houdbaar plan op de lange termijn?
Boem! Paukenslag! Gent Festival gaat zijn muziekmaand in met een familiefeest, tevens een manifestatie van vrede: OdeGand.