20 december. Net binnen: Afrikaner kapitein Jopie Fourie terechtgesteld
En verder: staking in Wallonië, Ernest Claes en een scheepsramp groter dan de Titanic…
En verder: staking in Wallonië, Ernest Claes en een scheepsramp groter dan de Titanic…
Wallonië kiest voor een staatshervorming waarbij de nadruk komt te liggen op de gewesten, ten nadele van de gemeenschappen.
Een open brief aan minister-president Elio Di Rupo over Vlaanderen en Wallonië naar aanleiding van de Waale feestdag.
En verder: André Renard, Guglielmo Marconi en Edmund Hillary…
Als journalist was Paul Piret decennialang een bevoorrecht waarnemer van de Belgische politiek. Waar gaat dit land heen? We vroegen het hem.
In 1950 legde de Koningskwestie maatschappelijke breuklijnen bloot die tot op vandaag het politieke landschap in België bepalen.
De sociale en politieke chaos in Frankrijk brengt onze Waalse stem niet tot zwijgen: de Walen hebben al voor hetere vuren gestaan.
Doornik is Frans geweest, en Luik Duits. Dat maakt het voor Paul Magnette niet makkelijk om tussen die twee landen te kiezen.
Thierry Fiorilli, hoofdredacteur van Le Vif, schuwt de wansmakelijke vergelijkingen niet: een teken van intellectuele onmacht.
De eerste scheurtjes in de economische realiteit van dit land verschenen bij de staking van ’60-’61. De barst bleef groeien.
Communautaire beeldvorming van Vlamingen over Walen en omgekeerd vormen de kern van een recente historische studie van Vincent Scheltiens.
De communautaire verschillen bij de vakbonden komen niet uit de lucht vallen.
Bij het aantreden van Bourgeois I, uitte het ABVV meteen zijn bezorgdheid. Maar wanneer de nieuwe federale regering zich zal aandienen (in het najaar misschien?), wordt de strijd als vanouds gevoerd.
Ondanks hun retoriek duwen de Franstalige partijen België in de richting van een confederatie.
Wilfried Martens mag wel de vader van het Belgische federalisme worden genoemd. Ja, er was een Vlaams Komitee voor Federalisme kort na WO II actief, met de illustere professor taalkunde Walter Couvreur aan het hoofd. Maar het is de Vlaamse Volksbeweging die in 1962 onder het voorzitterschap van Maurits Coppieters federalisme op de politieke agenda plaatste. Architect en promotor: Wilfried Martens, oud-studentenleider in een unitair land, toekomstig premier van een federaal België.
Jean-Maurice Dehousse, Waals regionalist en voormalig Luiks burgemeester, toont in een interview aan waarom het wallingantisme dood is.
Dat hij de Vlaamse Beweging ging bestuderen, was puur toeval. Maar intussen groeide Harry Van Velthoven wel uit tot een van dé kenners van de problematiek van de Belgische nationaliteiten. In het meervoud!
In dit derde en laatste deel over de extra uitgave van Le Vif-l’Express over de geschiedenis van de Belgische scheiding schuiven we op naar het einde van de twintigste eeuw.