Prinses Clementijntje
Benno Barnard vertelt in zijn dagboek over Prinses Clementijntje.
Appelleert de boodschap van BBB over het platteland niet eerder aan de hunkering naar een minder ingewikkelde wereld?
Vanaf nieuwjaarsdag kunnen we kijken naar ‘Het Verhaal van Vlaanderen’. De geschiedenis van het gebied dat vandaag bekend staat als Vlaanderen.
Aan goede Nederlandstalige non-fictieboeken geen gebrek dit jaar. Frank Hellemans maakte, met uitzondering van Bart Van Loo, een eerder ongewone selectie.
Er zijn goede redenen om weer Boerenpsalm te lezen, meent Siegfried Bracke. De allerbeste is dat het een ijzersterke roman is. Over alles.
Terwijl zijn vriendenkring Boerenpsalm herontdekt, verdiept Jürgen Pieters zich in een debuutroman over het compleet andere uiterste: Identitti.
Een huwelijk, weerzien, wandelingen, herinneringen en veel rijden. Een greep uit Benno Barnards eerste septemberdagen van 2021.
Margriet van der Heijden combineert wetenschap en woordkunst in ‘Denken is verrukkelijk’, over het leven van natuurkundigen Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest.
Bart De Wever kijkt naar 2050, critici naar 1830. Vlaanderen en Nederland als een Koninkrijk van de Lage Landen is wervend.
De aquarellen van Goetsbloets zijn unieke beelden van de publieke ruimte tijdens de Franse bezetting van Antwerpen.
Het debat tussen Van Loo en historici is interessant, maar nutteloos. Het gaat immers voorbij aan het groeiende probleem van de ontlezing.
‘Oranje zwartboek’ schetst de scheve schaatsen van de Oranjefamilie door de eeuwen, maar laat je wegens een gebrek aan taalwarmte koud.
Valerie Trouet wint de Jan Wolkers Prijs 2020 met haar boek over wat bomen ons leren kunnen over ons verleden. Herlees hier de recensie.
Manu van der Aa bezocht het KBR-museum in Brussel, gewijd aan een unieke verzameling 15de-eeuwse handschriften, voor het eerst te bewonderen in 600 jaar.
Nu er toch geen sportnieuws te rapen valt, pleit Manu Van der Aa meer aandacht voor kunst, literatuur en cultuur in het nieuws.
Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Rik Van Cauwelaert bracht hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.
Morgen begint de Boekenbeurs, het jaarlijkse feest van het boek in Vlaanderen. Naar jaarlijkse traditie vroegen we aan Doorbraak-medewerkers naar hun betere leeservaringen anno 2019. Welke boeken lazen ze afgelopen jaar en bleven bij hen hangen. Een impressie.
Rechtsstaat
Alexandra D’Archambeau is letterlijk én figuurlijk een van de jongste medewerkers van Doorbraak. Als jonge juriste en Open Vld-politica begon ze in september …
De canon moet Vlaamse identiteit en inburgering bevorderen, maar hij mag hopelijk ook leuk zijn.
We hebben er 50 edities voor nodig gehad, maar deze week hebben we eindelijk een vergeten vraag voor Pierke Pierlala!
De naam ‘Lage Landen’, dat is alles wat ons rest van de Bourgondische eenmaking. Bart Van Loo vindt dat jammer. Geef hem maar de confederale Nederlanden van voor 1585!
Hoe Bart Van Loo de dode Bourgondische hertogen van de 15de eeuw weer tot leven wekt in een historie die tot vandaag reikt. Met zijn verteltalent grijpt hij die tijd bij het nekvel.