Reconquista van jezuïeten in Antwerpen
De orde van Ignatius organiseert, met instemming van logebroeders, een luxueus, muzikaal en schrander stadsfestival.
De orde van Ignatius organiseert, met instemming van logebroeders, een luxueus, muzikaal en schrander stadsfestival.
De Zevende Dag op zondag 16/02 was adembenemende televisie. En kwam tot een tussen alle gasten gedeelde conclusie: hervorm deze staat.
Vanaf Nieuwjaar maakt, alvast in Vlaanderen, de alom bekende nationale kinderbijslag plaats voor het Groeipakket.
De pistes om het Belgische pensioenstelsel op de lange termijn betaalbaar te houden zijn maar al te duidelijk. Daarover bestaat zelfs een consensus. Maar bepaalde groepen uit het middenveld houden de noodzakelijke hervormingen tegen.
De vluchtelingen gaan onze pensioenen betalen, las Tom Van Grieken, maar in werkelijkheid kosten ze de Vlaming alleen maar geld.
Het armoededebat over de sociale stand van dit land moet eerlijker worden gevoerd.
Hoger armoederisico bij alleenstaande ouders. ‘Het minimuminkomen moet omhoog’, vindt Bea Cantillon (UA).
Het verhaal is bekend: de Sociaal Democraten & Progressieven (SD&P) werden opgericht in Aalst, januari 2014, na de opheffing van de Aalsterse sp.a–afdeling. Maar ze zijn niet van plan om een lokale partij te blijven, ze varen op de ‘Vlaamse grondstroom’ en die moet niet noodzakelijk rechts zijn. Het voorbeeld van een andere partij die van een kleine uitdager uitgroeide tot een belangrijke factor stuwt hen. En dus staat de SD&P op 25 mei op de Oost-Vlaamse kiesbrieven. Een gesprek met Dylan Casaer, schepen in Aalst en lijsttrekker voor het Vlaams parlement.
Proffen in parlement en regering. Soms lukt het, soms niet. De Canadese professor-politicus Michaël Ignatieff schreef er een ontluisterend boekje over. Lessen van overzee en bedenkingen voor het binnenland.
In de discussie over de splitsing van (delen van) de sociale zekerheid menen tegenstanders wel eens dat ze een moreel hoogstaander standpunt innemen. Onterecht, vindt Peter De Roover.
De Vlaamse Beweging loopt niet warm voor de zesde staatshervorming. Toch worden bevoegdheden overgedragen, zoals de kinderbijslagen. Toch mooi nieuws voor de aanhangers van méér Vlaanderen? En hoe ziet iemand als Bea Cantillon, een klassieke tegenstander van zo’n overheveling, dat?
Eric Ponette bespreekt in dit artikel de meerdere technieken die door tegenstanders van (meer) autonomie voor Vlaanderen worden aangewend om de transfers van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel (ongeveer 12 miljard) te relativeren. Het gaat hoofdzakelijk over reductie, etikettering, mist spuien, culpabilisering en vreesaanjaging.
Inleiding