fbpx

Persoon: Bruno Tobback

We zijn geen filiaal van de PS

Toen Doorbraak de socialist Bart Van Malderen (°1973) contacteerde voor een gesprek, was dat naar aanleiding van zijn uitspraak op 30 juni 2014 toen hij verklaarde dat hij als gemeenschapssenator de stem van het ‘andere Vlaanderen’ wilde laten horen.

Wim Schamp

Er zijn geen campagnes meer

Morgen zijn er verkiezingen. De campagne is ten einde. Het woord is morgen aan de kiezer. Politieke marketingoeroe Wim Schamp blikt terug op een fletse campagne waar originaliteit en humor ver te zoeken waren. ‘Zelfs in de jaren 1960 waren de campagnes opvallender.’

‘Vlaamse onderstroom is niet rechts en egoïstisch’

Het verhaal is bekend: de Sociaal Democraten & Progressieven (SD&P) werden opgericht in Aalst, januari 2014, na de opheffing van de Aalsterse sp.a–afdeling. Maar ze zijn niet van plan om een lokale partij te blijven, ze varen op de ‘Vlaamse grondstroom’ en die moet niet noodzakelijk rechts zijn. Het voorbeeld van een andere partij die van een kleine uitdager uitgroeide tot een belangrijke factor stuwt hen. En dus staat de SD&P op 25 mei op de Oost-Vlaamse kiesbrieven. Een gesprek met Dylan Casaer, schepen in Aalst en lijsttrekker voor het Vlaams parlement. 

Iedereen content

Nu ook op de openbare omroep (in weerwil van zijn officiële opdracht) steeds minder beschaafd Nederlands te horen valt, verbaast het natuurlijk niet dat leidende politici in populistische ijver naar ‘Vlaamse’ tussentaal grijpen. Zo verklappen ze ons met welk stemmenpercentage ze op 25 mei ‘content’ zullen zijn.

Ja voor Vlaanderen

Onder het motto ‘Ja Voor Vlaanderen’ was er op zondag 16 maart 2014 het 77ste Vlaams Nationaal Zangfeest. Het organiserende ANZ vroeg meer aandacht voor het Vlaamse muziekerfgoed en onderstreepte de nood aan Vlaamse onafhankelijkheid.