fbpx

Persoon: Charles Picqué

Luckas Vander Taelen

Brusselse Babbels: het Kuregem van Dirk De Caluwé

Kuregem vecht met een uiterst negatief imago: een verloederde en gevaarlijke migrantenwijk. Dirk De Caluwé gaat al jaren op zoek naar andere, meer hoopgevende verhalen in Kuregem. Luckas Vander Taelen wandelde met hem mee.

Brussel en de PS vanuit de interne keuken

‘L’ami encombrant’, zo heet het pas gepubliceerde, vlot geschreven boek van Merry Hermanus. Wat een pen! Wat een stijl! Maar ook de inhoud mag er zijn. Hermanus beschrijft de interne keuken van de Brusselse PS. Of hoe Brussel werd gaar gestoomd tot wat het nu is. Een kookprogramma met in de hoofdrollen Charles Picqué en Philippe Moureaux. 

Brussels malgoverno beu

Lange tijd bleef de kritiek binnenskamers maar nu vallen ook Franstalige politici openlijk het slechte beleid van het Brussels Gewest aan.

Het bilan: een verwelkte Iris?

Charles Picqué neemt ontslag als Brussels minister-president. Het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest bestaat 24 jaar. Gedurende 19 jaar was Charles Picqué minister-president. Tijd voor een bilan.

De Belgische grondwet is een vodje papier

Professor Hendrik Vuye is hoogleraar grondwettelijk recht aan de ‘Facultés Notre-Dame’ te Namen. In de zomer van 2010 raakte hij betrokken bij de regeringsonderhandelingen, als adviseur van de N-VA. Hij was er al van het eerste uur bij – nog voor de legendarische bijeenkomst te Vollezele. Hij behoort dus tot die ‘ondeskundige’ (dixit Wouter Beke in Humo) entourage van Bart De Wever. Vuye is niet onder de indruk en merkt fijntjes op dat juist de bollebozen van CD&V wel eens een steekje lieten vallen. Over de grondwet spreekt hij – voor een grondwetsspecialist – wel in héél relativerende termen: ‘een vodje papier’.