Confucius en Cicero
In dit boek belichten twaalf professoren uit Europa, Amerika en Azië diverse overeenkomsten tussen de rolmodellen Confucius en Cicero.
In dit boek belichten twaalf professoren uit Europa, Amerika en Azië diverse overeenkomsten tussen de rolmodellen Confucius en Cicero.
Is de wederzijdse gegarandeerde vernietiging het failliet van het rechtvaardige-oorlogsdenken? Wordt uit de angst moed of lafheid geboren?
Verder ook: Jaroslav Hašek, Jakob van Artevelde en Mark Tralbaut…
In zijn nieuwste boek biedt Michael Ignatieff, puttend uit eeuwen van filosofie en cultuur, ons wijsheid en vertroosting in donkere tijden.
De biografie van de oriëntalist Snouck Hurgronje: conservatief én progressief, en uitmuntend kenner van de islam die hij ‘tuchtigde’ en liefhad.
‘U polariseert’ maakt ieder debat kapot, terwijl het net het zout is dat in een discussie moet leiden tot voortschrijdend inzicht.
Je sterft niet in één keer. Een stelling die de auteur hier kracht bijzet na een bezoek aan the great extractor, de tandarts.
De mens is vrij binnen een gestructureerde gemeenschap. Abstracte vrijheid is een hersenspinsel. Wetten zijn noodzakelijk.
N-VA wil het cordon niet doorbreken, maar wel het politieke landschap herkavelen. Is het geen tijd de Vlaams-nationale rangen te sluiten?
Vrijheid is een kolossale ideeëngeschiedenis die verfrissend aanvoelt in een tijd van detailstudies. Annelien de Dijn biedt een caleidoscopische kijk op het concept “vrijheid”.
Dedecker heeft een traditie van Griekse toneelschrijvers, Romeinse oratoren, theologen, charters, filosofen en juristen achter zich.
‘Alleen al geloven dat een verkeerde manier van handelen een voordeel is, is schadelijk’, aldus Cicero. De Paepe over politiek en Romeinen.
Tinneke Beeckman in gesprek met Machiavelli: ‘Een deel van de mensen die de macht hebben, vertrouwen het volk niet tijdens een crisis’.
Van de pest tot corona: de geschiedenis herhaalt zich nooit, maar echo’s uit het verleden kunnen leerrijk zijn in deze lockdownperiode.
Oorlogsroman die zich afspeelt in november 1944: het drama van de V-2 raketten en van de vrouwen in Mechelen die ze moesten lokaliseren.
Rechts en links populisme bedreigen onze democratie, niet de stem van het volk.
De val van de Romeinse republiek was de moeder van alle crisissen. Lees en leef mee met een bevoorrecht ooggetuige!
Dirk Rochtus geeft een beschouwing over het begrip ‘rouw’, en steunt daarbij op de geschriften van Gustav Radbruch (1878-1949) en Cicero.
Naar aanleiding van de Nederlandse vertaling van “Op weg naar het imperium” gingen we in gesprek met auteur en historicus David Engels.
Een democratisch gelegitimeerde noodregering was in de maak. Toen bezweek Magnette en pleegde Bouchez een hold-up op de Vlamingen.
Mark Geleyn vreest dat Laurette Onkelinkx met haar wet op het laïcisme een tijdbom onder godsdienstvrijheid legt.
De hyperkapitalistische obsessie met nuttige studierichtingen dreigt ons allen mentaal te verarmen.
De Gallische Oorlogen werden meer in onze gewesten uitgevochten dan tot nog toe aangenomen. Dit, en andere inzichten staan in een nieuw boek.
Jommeke promoot ballet voor jongens, logisch, ballet is heel lang een mannenzaak geweest in Europa, pas recent werd het een vrouwenzaak.
De Bijbel kan je op veel manieren lezen, vertelt ook het verhaal van onze beschaving, maar het is ook een boek met een grote diepgang.
Harry De Paepe is onze huisanglofiel. ‘Het Verenigd Koninkrijk is een land waar geschiedenis voor een stuk nog tot leven komt.’
Juridische omkadering van externe, interstatelijke secessie is er al, maar die omkadering moet er ook komen voor interne secessie.
De eindredacteur van Doorbraak is een anglofiel. ‘Het Verenigd Koninkrijk is een land waar geschiedenis voor een stuk nog tot leven komt.’
Proffen in parlement en regering. Soms lukt het, soms niet. De Canadese professor-politicus Michaël Ignatieff schreef er een ontluisterend boekje over. Lessen van overzee en bedenkingen voor het binnenland.
Herman Van Rompuy laat op facebook weten wie zijn held is maar lijkt zich te vergalopperen in het citaat.