Congo, mon amour…
‘Tropenwee’ het Congo boek van Henri Van Booven uit 1904 is opnieuw beschikbaar na 75 jaar afwezigheid op de letterkundige radar
‘Tropenwee’ het Congo boek van Henri Van Booven uit 1904 is opnieuw beschikbaar na 75 jaar afwezigheid op de letterkundige radar
En verder: Raisa Gorbatsjova, Johan Sibelius en de omgekeerde amnestie…
Eind 1886 reisde Virginie Loveling naar het zuiden om er de winter door te brengen. Haar geromantiseerde reisverslag is vermakelijk en kritisch.
Er zijn goede redenen om weer Boerenpsalm te lezen, meent Siegfried Bracke. De allerbeste is dat het een ijzersterke roman is. Over alles.
Bij het overlijden van Jeroen Brouwers blikt journalist Michiel Leen terug op de lessen die hij leerde uit zijn romans, essays en beschouwingen.
Ook 150 jaar na zijn geboorte maakt August Vermeylen school in de Vlaamse letterkunde én in de politiek: van Sammy Mahdi tot Mark Elchardus.
Op basis van enkele regels in de novelle ‘De zwarte kost’ wordt Cyriel Buysse in de markt gezet als ‘antikoloniaal’. De realiteit was anders.
Het boek ‘Botsen de Beschavingen’ doet Damien Angelet terugdenken aan de Franstaligen in het Gent van vroeger.
In zijn nieuwe boek, de veelbelovende schelmenroman ‘De jacht op Ursula Graurock’, kuist Peeters de lange tenen van de woke-aanhang.
Bij de 150e geboortdag van Stijn Streuvels haalt Streuvelskenner Karel Platteau enkele hardnekkige clichés over de bard van Ingooigem onderuit.
‘Crossroads’, de nieuwe roman van Walter van den Broeck, is een ontroerende aanvulling op het iconische ‘Brief aan Boudewijn’.
Een canon toont zijn noodzaak in de selectie van werken van eeuwigheidswaarde, zodat je je tijd niet moet verspillen in werk van mindere kwaliteit.
Vandaag zestig jaar geleden, op 31 mei 1960, overleed de beroemdste en beruchtste schrijver van de Nederlandse literatuur.
Cyriel Buysse was vaak de grote inspirator van Hugo Claus. Een voorbeeld, na een verhaal van Buysse dat de huissatiricus raakte.
Luc Renders geeft het eerste historische en jammer genoeg moralistische overzicht van Nederlandstalige literatuur over Congo.
Benno Barnard vindt dat een aantal bladzijden van Verschaeve ‘verplichte lectuur op school’ moesten zijn.
De verkoop van de Gentse St.-Annakerk aan Delhaize is een voorbeeld van slecht erfgoedbeheer. Zo’n monument verdient een culturele functie.
Doorbraak sprak met Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke over Stijn Streuvels en de Vlaamse literatuur gisteren, vandaag en morgen.
Terugblik op de eerste Vlaamse poète maudit die ook een bijzondere rol speelde in de Vlaamse cultuurgeschiedenis: Prosper van Langendonck
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
2014 was het jaar waarin iedereen politiek ging afmeten aan hoeveel het beleid hem of haar persoonlijk kostte, en hoeveel een ander moest ophoesten. Alsof er geen andere graadmeters bestaan om het bestuur te beoordelen.
Op 9 november 1911 verleende de Academie de Nobelprijs literatuur voor dat jaar aan de auteur van Gentse origine Maurice Maeterlinck. Dat is dit jaar dus honderd jaar geleden, maar wie in Vlaanderen kent nog iets van Maurice Maeterlinck? Hoe en waarom is ‘onze’ enige Nobelprijswinnaar een beetje vergeten geraakt?