fbpx

Persoon: Delphine Boël

Te deum laudamus

Vandaag is het 15 november, dag van de dynastie. Fout: de officiële benaming is Koningsdag, samenvallend met het naamfeest van de Heilige Leopold. Vroeger mochten we daarvoor een dag van school blijven, vandaag hebben alleen nog ambtenaren een dag verlof. Traditioneel wordt dan de mis opgedragen in de basiliek van Koekelberg, onder het zingen van het Te Deum, onder kenners …

De ontbloting van de troon

Om de twee jaar verschijnt de permanente nachtmerrie van prins Albert ook aan ons, maar dan in de vorm van een komisch Halloweenspook. Telkens is Doorbraak het venster.  In september 2014 daagde ze haar natuurlijke vader al voor het gerecht, in oktober 2016 werd Albert ten persoonlijke titel opnieuw gedagvaard: Delphine Boël is een herfstfenomeen.
In wat langzamerhand een …

Albert II bijvoorbeeld

Augustus is de geschikte maand om opmerkelijke artikels uit ons recente archief nog eens onder de aandacht te brengen. Iets over Albert II bijvoorbeeld.

The king can do no wrong

Monarchie rijmt niet op democratie, maar wel op ancien régime. Een monarchie heeft geen plaats in een moderne democratie. Dit blijkt nogmaals uit de zaak Delphine Boël. De koning wordt afgeschermd door rechtsregels uit ver vervlogen oertijden. Rechtsregels die het levenslicht zagen in de tijd dat de dieren nog spraken. Hoe zit het precies met die royale immuniteit? Kan de koning dan geen scheve schaats rijden of mag hij zo scheef schaatsen als hij wil?

‘In welke toestand wij ons ook mogen bevinden…’

De meest recente noodkreet van Delphine Boël heeft de vorm aangenomen van een juridische procedure waarin ook kroonprins Philippe betrokken wordt. De buitenechtelijke dochter van Albert II schreeuwt om erkenning door haar afwijzende vader. Het land heeft het raden naar de echte gevoelens van de koning. Hoe denkt de vorst over hét gezin en hoe passend is dat met zijn houding tegenover ‘zijn’ gezin – in de ruime betekenis van het woord? Een niet-exhaustief overzicht van uitspraken van een man die  door sommigen wordt voorgesteld als een moreel baken.