Open Vld kan nu bijgezet worden in het liberaal archief
Een zwak ideologisch fundament en een obsessie voor politieke marketing begeleiden Open Vld onherroepelijk naar de uitgang.
Een zwak ideologisch fundament en een obsessie voor politieke marketing begeleiden Open Vld onherroepelijk naar de uitgang.
Paus Pius XII stond op het snijvlak van Kerk en maatschappij in een van de meest turbulente tijden van onze recente geschiedenis.
David Van Turnhout zoekt samen met Dirk Verhofstadt naar sporen van zijn opa die kleermaker was in Auschwitz en de holocaust overleefde.
De politieke toekomst is aan hen die zichzelf niet langer wijs maken dat de N-VA de maat is van alle dingen. Velen hebben dat nog niet door.
Gaan we onder het mom van zelfbeschikking mensen bevestigen in hun gevoel dat ze overbodig zijn? Levensmoeheid is een gemeenschapsprobleem.
Advocaten en moraalfilosofen ventileren, elk vanuit hun eigen agenda, groteske complottheorieën omtrent de katholieke Kerk
Via de denktank Liberales onderhoudt Dirk Verhofstadt, broer van, discreet de banden tussen de partij en het Vlaamse intellectuele establishment
De strijd tegen de islam wordt een achterhoedegevecht. Belangrijker is om het nieuwe ‘tribalisme’ tegen te gaan, waarbij de mainstream cultuur dreigt te versplinteren tot een chaos aan identiteiten. De Vlaamse natie erodeert.
Wim van Rooy en Paul Cliteur voeren een correspondentie over de islam, weerbare democratie en wetenschappelijke integriteit.
Dertig jaar na publicatie blijft ‘De ogen van de panda’ het lezen waard, zelfs wanneer het deels achterhaald is. Mathieu Cockhuyt herleest.
Eindelijk is er waar de vriendenkring rond dé 20ste-eeuwse Vlaamse filosoof naar uitkeek: de schatkamer van Etienne Vermeersch geopend
Dirk Verhofstadt bepleit een nieuw, groot ideologisch congres voor Open Vld. Om dat pleidooi kracht bij te zetten schreef hij een nieuw boek.
De liberale democratie staat op verschillende vlakken onder druk en lijkt moeilijk te redden. Toch kan meer nationalisme de redding brengen.
Optimisme is een deugd, maar excessief optimisme kan desastreus zijn. Ecomodernisten zijn van het excessieve type.
Zelfa Madhloum scheert moslimfundi’s en de radicale verdedigers van de rechtstaat over één kam, een typische denkfout van poco-liberalen
30 jaar geleden sprak Khomeini een fatwa uit over Salman Rushdie. Intussen heeft de islam aan invloed gewonnen en zijn er tal van andere critici vermoord. De laksheid van de elite is verbijsterend.
Etienne Vermeersch: in memoriam voor de immer lerende leermeester, de vrijzinnige ex-jezuïet, de cultuurchristen en verrassende flamingant
Als we de gematigde moslims vooruit willen helpen, moeten we alle salafistische organisaties verbieden, ook de partij Islam, stelt Dirk Verhofstadt.
Het probleem met de islam vandaag is de eigen angst van moslims omdat hun beschaving afstevent op een collectieve suïcide. We moeten hen helpen dit te begrijpen aan de hand van hun eigen bronteksten.
Is de islam de wereld aan het veroveren? Uiteraard niet, maar de islamfixatie van de Van Rooys verengt en verziekt het bredere debat.
Niet deradicalisering van moslims is zo nodig. Er is een alternatief voor ‘soumission’, aldus Johan Sanctorum, die pleit voor een radicalisering.
Het migratiedebat zoekt best oplossingen in (het naleven van) de Leitkultuur, daar lijken Vlaamse liberalen en conservatieven het alvast over eens.
Alle religieuze symbolen weren omwille van het neutraliteitsbeginsel wijst Filip Dewinter af. De hoofddoek ‘verdient’ een aparte regeling, schrijft hij in een opiniebijdrage.
Zijn nationalisme en liberalisme historische tweelingen of staan ze qua waarden haaks op elkaar? De lijnen tussen de kampen lopen kronkelig. De ideologische woordenstrijd wordt bijwijlen venijnig en vlijmscherp gevoerd. Het debat is oud, maar ook springlevend.
Wie had ooit gedacht dat de alomgerespecteerde en als ‘progressief’ geboekstaafde Etienne Vermeersch (1934) een ernstige stem zou krijgen in het communautaire debat? Decennia al beheerst hij als ethicus van de Ugent debatten en studies over ethiek en bio-ethiek, abortus en euthanasie. Zijn recht-voor-de-raapmeningen en soms van steriele logica druipende redeneringen zijn zalf voor rationelen en atheïsten, maar slaan vaak open wonden in de rangen van gelovigen, goed- en andere.
‘Het nationalisme reduceert het individu tot een taalgroep, een stam, een natie, en is dus helemaal niet liberaal.’ Dat moet ongeveer de meest algemene formulering zijn die vandaag in liberale middens te horen is. Tenminste, bij de ‘sociaal-liberalen’ in de traditie-Verhofstadt. Als bestuurslid van de klassiek-liberale denktank LIBERA! heeft Brecht Arnaert daar andere ideeën over.