Zolang Assange vervolgd wordt, blijft persvrijheid in het Westen een lege doos
Julian Assange mag van Brits minister voor Binnenlandse Zaken uitgeleverd worden aan de VS. Persvrijheid onder druk in Vrije Westen.
Julian Assange mag van Brits minister voor Binnenlandse Zaken uitgeleverd worden aan de VS. Persvrijheid onder druk in Vrije Westen.
De zwarte zwaan slaat op het onverwachte voorval dat de economie serieus kan destabiliseren. Cybercriminaliteit zou daartoe kunnen leiden.
Niet alle complottheorieën zijn nonsens, en ze bij voorbaat rangschikken onder ‘fake news’ ruikt zelfs naar censuur
Over ontluikende ‘smart cities’, de gelijkenis tussen Peking en Kortrijk, en de keerzijde van het begrip ‘verbondenheid’
We geven politieke macht uit handen aan techbedrijven. Burgers en politiek dienen dit een halt toe te roepen om de democratie te vrijwaren.
Zoals Dalilla Hermans voelen wij ook ‘oneindig zwaar disrespect’ van de VRT. Maar dan vooral omdat ze te weinig oog hebben voor onze vragen:
Vingerafdruk zal net zoals een camera en meer politie niet één aanslag voorkomen.
Al jaren waarschuwen inlichtingendiensten wereldwijd voor het gevaar van cyberaanvallen, of zelfs een heuse ‘cyberoorlog’. Dat hoeft niet te verbazen. Veiligheidsdiensten willen hun budgetten veilig stellen, en moeten dus politici, en bij uitbreiding burgers, overtuigen van hun meerwaarde. ‘Oorlog’, roept beelden op van vernieling en menselijk leed, waarvan we ons moeilijk kunnen voorstellen dat een computer inbraak ze kan veroorzaken. Zou het werkelijk een probleem zijn van nationale veiligheid, wanneer bij een aanval monarchie.be enkele uren onbereikbaar zou zijn? Toch is cyberoorlog niet langer een sciencefiction term, en zijn de gevolgen wel degelijk reëel, ook in België.
Wat heeft de nieuwe publiciteitscampagne van verzekeraar DVV gemeen met de recentelijk goedgekeurde anti-seksismewet?
Vorige week verscheen de nieuwe wereldranglijst van Reporters zonder Grenzen over de persvrijheid. België boert verder achteruit en zakt van de 21-ste naar de 23ste plaats, tussen Namibië en de Kaapverdische Eilanden. Stond het thema vorige week prominent op de agenda van onze media? Integendeel: aan triviale onderwerpen als ‘persvrijheid’ maken onze media liefst niet teveel woorden vuil.
Adolf Hitler was het, net als Haile Selassie, Ghandi, Kennedy, ‘De demonstrant’, ‘de barmhartige Samaritanen’ en ‘jij, de www-surfer’. Stalin en Obama waren het twee keer en Franklin D Roosevelt zelfs drie keer. En in 2013 is ook paus Franciscus ‘person of the year’ van Time Magazine.
Het Amerikaanse economische magazine Forbes roept Vladimir Poetin dit jaar uit tot ‘machtigste man van de wereld’. De president van de Russische Federatie zou immers de teugels in eigen land stevig in handen hebben. Dat betekent niet per se dat Rusland zelf veel macht heeft in de wereld.