fbpx

Persoon: Edward Snowden

Sander Van Hecke

Surveillance-capitalism

We geven politieke macht uit handen aan techbedrijven. Burgers en politiek dienen dit een halt toe te roepen om de democratie te vrijwaren.

Edward Azadi

‘Amerika verloor eerste cyberoorlog’

Al jaren waarschuwen inlichtingendiensten wereldwijd voor het gevaar van cyberaanvallen, of zelfs een heuse ‘cyberoorlog’. Dat hoeft niet te verbazen. Veiligheidsdiensten willen hun budgetten veilig stellen, en moeten dus politici, en bij uitbreiding burgers, overtuigen van hun meerwaarde. ‘Oorlog’, roept beelden op van vernieling en menselijk leed, waarvan we ons moeilijk kunnen voorstellen dat een computer inbraak ze kan veroorzaken. Zou het werkelijk een probleem zijn van nationale veiligheid, wanneer bij een aanval monarchie.be enkele uren onbereikbaar zou zijn? Toch is cyberoorlog niet langer een sciencefiction term, en zijn de gevolgen wel degelijk reëel, ook in België.

Persvrijheid België

Vorige week verscheen de nieuwe wereldranglijst van Reporters zonder Grenzen over de persvrijheid. België boert verder achteruit en zakt van de 21-ste naar de 23ste plaats, tussen Namibië en de Kaapverdische Eilanden. Stond het thema vorige week prominent op de agenda van onze media? Integendeel: aan triviale onderwerpen als ‘persvrijheid’ maken onze media liefst niet teveel woorden vuil.

Heiliger dan de paus

Adolf Hitler was het, net als Haile Selassie, Ghandi, Kennedy, ‘De demonstrant’, ‘de barmhartige Samaritanen’ en ‘jij, de www-surfer’. Stalin en Obama waren het twee keer en Franklin D Roosevelt zelfs drie keer. En in 2013 is ook paus Franciscus ‘person of the year’ van Time Magazine. 

Fors optreden van Poetin

Het Amerikaanse economische magazine Forbes roept Vladimir Poetin dit jaar uit tot ‘machtigste man van de wereld’. De president van de Russische Federatie zou immers de teugels in eigen land stevig in handen hebben. Dat betekent niet per se dat Rusland zelf veel macht heeft in de wereld.