Cyriel Buysse was niet woke
Op basis van enkele regels in de novelle ‘De zwarte kost’ wordt Cyriel Buysse in de markt gezet als ‘antikoloniaal’. De realiteit was anders.
Op basis van enkele regels in de novelle ‘De zwarte kost’ wordt Cyriel Buysse in de markt gezet als ‘antikoloniaal’. De realiteit was anders.
Hendrik Conscience, ‘de man die zijn volk leerde lezen’, blijft controversieel. Zijn werk wordt niet altijd geapprecieerd. Ten onrechte.
Bart Stouten belicht Samuel Beckett en Marcel Proust en laat ze haast trouwen
Hoed u voor gesubsidieerde perskaartjournalisten die zich aanstellen als ‘dé bewakers van de democratie’.
De laatste en beste roman van Thomas Hardy, schildert het leven van mensen die worden vermorzeld door krachten die ze niet kunnen beheersen.
In zijn recentste boek overloopt Régis Debray zijn leven als revolutionair en intellectueel en maakt hij een balans op van de linkse strijd.
Beeldend kunstenaar Guy Leclercq en dichter-kunstcriticus Roland Jooris brengen een overtuigende hommage aan de dichter Emile Verhaeren.
Een open brief aan de mensen die gedurig open brieven schrijven. Schrijven is goed, maar eens iets lezen kan ook geen kwaad.
In de Dreyfusaffaire was de politieke opinie opgesplitst in twee kampen. Nu horen we over sommige kwesties nog maar één klok.
Cyriel Buysse was vaak de grote inspirator van Hugo Claus. Een voorbeeld, na een verhaal van Buysse dat de huissatiricus raakte.
In Frankrijk wordt geschokt gereageerd op de César (de Franse Oscars) voor beste regisseur voor Roman Polanski, een seksueel roofdier
Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Rik Van Cauwelaert bracht hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.
Sinds vorige week is ‘An Officer and a Spy’ te zien in de bioscoop. Wim Van Rooy ging kijken naar Polanski’s verfilming van de Dreyfus-affaire.
Doorbraak sprak met Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke over Stijn Streuvels en de Vlaamse literatuur gisteren, vandaag en morgen.
Jules Gheude zag een Frans televisieprogramma waarin Christiane Taubira dingen zei die hem tot een Waalse parallel brachten.
Bestaat er een betere mogelijkheid om correcte procedures te verzekeren dan het afstraffen van procedurefouten met nietigheid? Wie weet het antwoord?