De opkomst van het transhumanisme
We leven in het tijdperk van ’trans-‘: een tijdperk dat geen grenzen erkent. Wat zijn de mogelijkheden en bedreigingen van het transhumanisme?
We leven in het tijdperk van ’trans-‘: een tijdperk dat geen grenzen erkent. Wat zijn de mogelijkheden en bedreigingen van het transhumanisme?
En verder: Ernest Claes, Louis Renault en het Verdrag van Westfalen…
‘Liefde in tijden van haat’ is het relaas van de Europese intellectuelen voor en tijdens het nazisme, van de roaring twenties tot na WOII.
En verder: André Renard, Guglielmo Marconi en Edmund Hillary…
En verder: Garibaldi, het beleg van Oostende en de Belgische bankbiljetten…
Het voordeel is dat Sid ons niet alleen slecht nieuws meldt, maar dat hij ons een bijna adembenemend voorstel doet. En dat voorstel is zozeer de moeite waard dat het een verademing betekent in het doemlandschap van vandaag.
Een aangrijpende presentatie van meer dan 40 auteurs die zelf in de loopgraven van de eerste Wereldoorlog hebben gevochten.
En verder: Armin Mohler, Joeri Gagarin en de Amerikaanse Burgeroorlog…
Anarchisme: een breed begrip, omdat iedereen die zich tegen ‘het gezag’ verzet het recht heeft zich anarchist te noemen, stelt Abicht met gezag.
Onze postmoderne samenleving wil pijn uit het leven bannen. Maar zonder pijn is er geen verandering, vernieuwing of evolutie.
De Nederlandse Filosoof Ad Verbrugge zet de ‘intensieve menshouderij’ rond corona in perspectief.
Cyriel Moeyaert, bekende taalkundige en Frans-Vlaanderen kenner viert zijn 100ste verjaardag op 23 mei.
Men zou haast denken dat hij de tragedie die we vandaag beleven, heeft zien aankomen. Met zijn in september vorig jaar gepubliceerde La panthère des neiges, zowat het mooiste wat ik de voorbije twintig jaar gelezen heb, heeft Sylvain Tesson een ode aan de eenzaamheid en de natuur geschreven die op geen beter moment kon komen. Het boek is het …
Het begon aan het front: de politieke flamingantische oorlogsroman schoot laat uit de startblokken, maar kende uiteindelijk een rijke oogst.
Een keure van Doorbraak-medewerkers kozen de belangrijkste en voor hen meest bepalende boeken uit. Een apart boekenlijstje.
Doorbraak dook in de boekenkast van N-VA-woordvoerder en auteur Joachim Pohlmann.
‘Dichterhäuser’ is een heerlijk boek om in te bladeren, en om meer te ervaren over de rijke culturele geschiedenis van Duitsland.
Kort voor zijn overlijden waarschuwde professor Hans-Peter Schwarz Europa voor het verlies aan politieke controle en morele zekerheden.
‘Finis Germania’ van Rolf Peter Sieferle schetst een somber toekomstbeeld. De auteur zelf kon het niet meer aan.
Doorbraak dook in de boekenkast van N-VA-woordvoerder en auteur Joachim Pohlmann.
De Duitse nationaalbolsjewist Ernst Niekisch waarschuwde bij zijn bezoek aan Vlaanderen in 1933 August Borms voor het Derde Rijk.
Een artikel van Jean-Pierre Rondas heeft Xavier Everaert twee dagen van zijn dagelijks werk gehouden en aangezet om dit stuk te schrijven.
Weer verliest Duitsland dit jaar een groot intellectueel. In juni gingen Walter Jens en Henning Ritter en vorige woensdag overleed de ‘weemoedige conservatief’ Wolf Jobst Siedler.