25 maart. Net binnen: Gustaaf Schamelhout geboren, vrijzinnig Vlaams-nationalist en antropoloog
En verder: Christiaan Huygens, Wilhelm Lehmbruck en de Provençaalse identiteit…
En verder: Christiaan Huygens, Wilhelm Lehmbruck en de Provençaalse identiteit…
Appelleert de boodschap van BBB over het platteland niet eerder aan de hunkering naar een minder ingewikkelde wereld?
En verder: Paul-Felix Beeckman, Michelle Hunziker en een goudvondst…
En verder: Harro Schulze-Boysen, het Vlaams Komitee voor Brussel en een nieuw volkslied voor de Sovjet-Unie…
En verder: Hermann W. von der Dunk, Michael Collins en Leni Riefenstahl…
En verder: Leo Wouters, Hertoginnedal en het Leger des Heils…
Er zijn goede redenen om weer Boerenpsalm te lezen, meent Siegfried Bracke. De allerbeste is dat het een ijzersterke roman is. Over alles.
En verder: Bobby Sands, Quo Vadis en Vlaamse ‘onwaardigen’…
En verder: Tineke Geessink, Johann Sebastian Bach en de splitsing van België…
En verder: King Kong, Zuhal Demir en Godfried Bomans…
En verder: Lode Claes, Herman Wirth en Fré Jeltsema…
En verder: de Sjah, Connie Vandenbos en Jan Palach…
Verder ook: Jaroslav Hašek, Jakob van Artevelde en Mark Tralbaut…
Verder ook: Vrede van Sint-Truiden, Frans Daels en de Aboriginals…
Journalisten vinden de ‘spreidstand’ van N-VA eindeloos interessanter dan de staatsgreep van Vandenbroucke. En ook dit verliezen ze uit het oog:
Literatuur Vlaanderen wil ‘Zacht Lawijd’, het enige onafhankelijke literair-historische tijdschrift van Vlaanderen, op droog zaad zetten.
100 jaar geleden debuteerde Alice Nahon met de bundel ‘Vondelingskens’. Nahonbiograaf Manu van der Aa blikt terug en verklaart haar succes.
In zijn nieuwe historische roman ‘Wildevrouw’ verzoent wildeman Jeroen Olyslaegers Louis Paul Boon met Felix Timmermans dat horen en zien je vergaan.
In de zomer van 1920 waren de drukproeven van ‘De Witte’ klaar: een Bildungsroman, al vonden toen sommige pastoors het een schelmenroman.
Elk jaar is er wel ergens een adaptatie te vinden van ‘A Christmas Carol’. In 2019 maakte de BBC het echter wel erg bont.
Heel wat Vlaamse schrijvers bevonden zich tijdens het naziregime in een erg grijze zone. ‘Zacht Lawijd’ over Ernest Claes, Willem Elsschot en Felix Timmermans
Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Rik Van Cauwelaert bracht hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.
Gaston Durnez was één van die zeldzame mensen die je moeiteloos op je gemak doen voelen en inspireren door simpelweg zichzelf te zijn.
Benno Barnard vindt dat een aantal bladzijden van Verschaeve ‘verplichte lectuur op school’ moesten zijn.
Met de leeftijd wordt de boekenkast van Gaston Durnez veel te klein. Maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer is voor nieuwe boeken.
Het nieuws van het overlijden van onze oud-medewerker Gaston Durnez kwam hard aan. Karl Drabbe mijmert bij zijn heengaan.
Schrijver Felix Timmermans: zijn leven is nauw verweven met de tragediën van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Het Timmermans Genootschap brengt deze maand haar allerlaatste jaarboek uit.
Met Boerenpsalm zette Felix Timmermans zich weer op de kaart als schrijver. Toch blijft het beeld van streekromancier ten onrechte hangen.
Henry David Thoreau (1917-1862) was een Amerikaanse natuurfilosoof, dichter en wandelaar. Zijn bekendste werk is Walden, een filosofisch verslag van zijn tweejarig verblijf in een boshut. Een boek dat tot de tijdloze klassieken behoort. Hij was een van de eersten die het wandelen voor het genoegen en verblijf in de ongerepte natuur als heilzaam voor lichaam en geest propageerde. Met …
Doorbraak sprak met Ludo Simons en Leentje Vandemeulebroecke over Stijn Streuvels en de Vlaamse literatuur gisteren, vandaag en morgen.