Naar een Vlaamse gezondheidszorg
Het is tijd om de structuren aan te passen aan de realiteit. Niet om de sociale zekerheid te verzwakken, maar om ze weerbaar te maken.
Het is tijd om de structuren aan te passen aan de realiteit. Niet om de sociale zekerheid te verzwakken, maar om ze weerbaar te maken.
De ‘Revue Générale’ heeft aandacht voor de Vlaamse cultuur, en laat haar lezers kennismaken met Tom Lanoye, Jan Fabre, Lize Spit en anderen
De huidige blokkering van België is het gevolg van de krampachtigheid van de status quo-partijen niet van de verrottingsstrategie van de N-VA
Met Christian Laporte, gewezen politiek journalist van La Libre Belgique, overlopen we het partijpolitieke landschap in Franstalig België op de vooravond van de verkiezingen.
Hans Bonte pleit voor een volwaardige Vlaamse rechtbank in Halle-Vilvoorde, al koos sp.a eerder voor een arrondissement zónder rechtbank.
Bart Maddens maakt het overzicht van het communautaire nieuws van 2015 op. Vaststelling: alles is communautair. Behalve de N-VA.
Laat Francis Delpérée (cdH) zich voor de Hongaarse kar van Viktor Orban spannen?
Baron Delpérée (cdH) vermaant zijn personeel van de RTBf: met de N-VA gaan we niet aan tafel a
De Belgische Grondwet is geen vodje papier, betoogde ooit Leo Tindemans in volle Egmontcrisis. Hij heeft gelijk. De Belgische Grondwet is veel meer dan dat. Hij is eender en anders tegelijk, als hij maar de Franstalige belangen dient.
Proffen in parlement en regering. Soms lukt het, soms niet. De Canadese professor-politicus Michaël Ignatieff schreef er een ontluisterend boekje over. Lessen van overzee en bedenkingen voor het binnenland.
Waarom maakt de defederalisering van justitie geen deel uit van de zesde staatshervorming, terwijl dit eigenlijk te Vollezele een verworvenheid was? Is het nu echt erger gesteld met de politisering van de magistratuur dan vroeger? Deel één verscheen eergisteren.
Politicus en hoogleraar François Perin is overleden. Hij werd geboren te Luik op 31 januari 1921 en overleed op vrijdag 27 september 2013. 27 september, dat is net de feestdag van de Franse Gemeenschap of de zogenaamde ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’. Een instelling die Perin alvast de laatste jaren van zijn leven niet echt genegen was.
Wie zei daar weer dat BHV was opgelost? Wie had het over een historisch akkoord? Maar hoe komt het dan toch dat de poppen alweer aan het dansen zijn? Hoe zit het met die beruchte werklastmeting waar de Vlaamse partijen van de institutionele meerderheid zoveel heil van verwachten? Nogmaals, en het zal niet de laatste keer zijn, ziehier … het gerechtelijk arrondissement BHV.
Omdat de naam Francis Delpérée vandaag niet voorkomt in de Vlaamse pers, zullen wij dat ‘gaatje’ even dichten want de rechterhand van Joëlle Milquet spreekt duidelijke taal over de zogenaamde ‘bom’ onder het BHV-akkoord.
Osceola is moe van België. In een essay zegt hij waarom en hij doet dat in een aparte, niet-klassiek flamingante taal, waaruit misschien meer dan moeheid boosheid spreekt. Een stevige boterham met een staalharde analyse. Deel 4. (lees ook de vorige delen)
Uit een recente peiling blijkt dat Franstaligen en Vlamingen anders aankijken tegen de monarchie. Hoeft dit nog verwondering? In Nederland is de monarchie een verbindend element tussen alle Nederlanders. In België is de monarchie een verdelend element. Hoe komt dit? De monarchie is in het communautair vaarwater geraakt.
Het was een sterk stukje Vlindercommunicatie. Er komt een nieuwe regeling voor de monarchie. De kracht van de verandering, maar dan omgezet in daden. Het zou zelfs gaan om de ‘grootste hervorming ooit van de Belgische monarchie’. Een beetje zoals de zesde staatshervorming ook de grootste is. En zoals de Vlinderpensioenhervorming de belangrijkste is sedert mensenheugenis. En zoals … Maar in werkelijkheid blijkt alleen de lente van 2013 de natste ooit te zijn. Overigens, een lente zonder vlinders. (Deel 1 verscheen gisteren.)
Het is zover. Het financieel statuut van de monarchie wordt hervormd. Voortaan is de koning een Belg onder de Belgen. Een burger van dit land. Of toch niet helemaal? Een monarch is niet alleen een koning, maar ook een vlinder (Danaus plexippus). Laat het dan net de Vlinderregering en het Vlinderakkoord zijn die de monarchie hervormen. Hoe zit het met die Vlindermonarch?
Recent heeft het Franse Hof van Cassatie een arrest geveld in de zaken ‘Baby loup’ en ‘CPAM’. Mag een private onderneming werknemers verbieden om religieuze symbolen te dragen? Een debat dat ook in België menig ondernemer zal beroeren.
Naar jaarlijkse gewoonte legt de Vlaamse Volksbeweging een verklaring af op 11 juli. Daarin wordt ingezoomd op de mankementen van de Di Rupo-akkoorden en de koppeling gelegd tussen de Belgische onbestuurbaarheid en de ontwikkelingen in de Europese Unie.
Volgens RTBf-journalist Christophe Deborsu is de politieke crisis het gevolg van een fundamentele botsing van opvattingen. Dat onze politici knoeiers zijn, gelooft Deborsu niet. Hij tekent voor Doorbraak de mentaliteit van de Franstaligen en hun voortdurende angst voor structurele verarming. Maar het Waalse zelfbewustzijn groeit.
Het amnestiedebat is zowaar terug op het politieke voorplan. Met dank aan de Franstalige pers en Minister de Clerck. Alle emoties zijn nuttig om de Franstalige verontwaardiging te luchten.