fbpx
Jozef Cassimon en Jos De Greef

En Brussel? (deel 1)

Terwijl Brussel steeds verder wordt losgeknipt van Vlaanderen (zoals deze week nog Daniël Walraeve en Bart Maddens illustreerden) en de geesten daar ook steeds meer naar lijken te evolueren, wil het Verbond van Vlaams Overheidspersoneel tegen die stroom in blijven roeien. Het waarom in twee delen.

Roger Vanhoutte

Vandaag in de Franstalige pers: De politieke en geografische middelen

Een opvallend ‘radicaal’ voorstel van La Libre Belgique: wat meer autonomie en responsabilisering voor de ‘gefedereerde entiteiten’ zoals de Vlamingen willen, maar voor de Franstaligen ‘politieke en geografische middelen’ om een echte federatie Wallo-Brux te maken met een ‘territoriale verbinding’. Kan dat anders begrepen worden dan een groter Brussel met een corridor naar Wallonië? Dat zou het (ruil)middel moeten zijn om de communautaire spanningen weg te nemen en verdedigers van een scheiding van het land te doen zwijgen. Waar het zogenaamde stijf gehouden been van de CD&V al niet goed voor is.

Vandaag in de Franstalige pers: kroon niet ontbloot, maar ontsluierd….(5 mei 2011)

La Libre Belgique, krant met een sterke koningsgezinde geschiedenis, zit in een lastig parket. Een pas gepubliceerd boek ‘Koning zonder land” is het werk van een van de journalisten van la Libre, Martin Buxant (samen met Steven Samyn van De Morgen). Het Paleis was er donderdag als de kippen bij om verontwaardigd te reageren op de inhoud van het boek en alles te ontkennen. De commentator van la Libre, Francis Van de Woestyne schrijft een brave bespreking onder de titel ” Le livre qui dévoile la Couronne…”. De kroon wordt dus niet ontbloot, maar… ontsluierd. Grappig is dat in de Franstalige pers steeds N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt beschuldigd van een soort majesteitsschennis, maar nu blijkt dat het doorbreken van ‘le colloque singulier’ overduidelijk uit een andere hoek komt. De auteurs schrijven immers dat ze het weten van een andere partijvoorzitter, ofwel van een van de groene leiders Van Besien en Javaux of van cdH-voorzitster Joëlle Milquet. Eén van hen is de klapekster.