20 januari. Net binnen: Jozef Simons overleden, biograaf van de Frontbeweging
En verder: Audrey Hepburn, Jozef Simons en Yvonne Habets…
En verder: Audrey Hepburn, Jozef Simons en Yvonne Habets…
En verder: de atoombom, het CDA en het einde van het Egmontpact…
Het liberale wereldbeeld zit in een impasse. Laat ons terugkeren naar het christendom als civiele religie in het Westen.
Wie wapenleveringen wil stopzetten uit angst voor nucleaire escalatie moet dat niet verfraaien met praatjes over ‘dialoog’ en ‘geweldloosheid’.
In de Verenigde Staten vinden later dit jaar gouverneursverkiezingen plaats. Maar wat is hun macht en wie zijn de belangrijkste?
Dwarsliggers: een unieke, rijk geïllustreerde verzameling biografieën. 74 portretten van notoire dwarsliggers, 26 uit de Vlaamse Beweging.
In de Amerikaanse wereld van zijn zoon wordt de auteur geconfronteerd met de morele dilemma’s van slavernij en verlichte plantagehouders.
En verder: Guusje Nederhorst, pater Callewaert en Woensdag gehaktdag…
De aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie leed aan een totaal gebrek aan inzicht en planning, was in december 1941 al letterlijk uitgebloed.
Sammy Mahdi houdt niet van filosofische asieldiscussies op Europees niveau en wil het debat op basis van zakelijke argumenten voeren.
De 46ste president van de VS treedt in de voetsporen van heel wat grote namen. Wist u dit al over hen?
De succesvolle politieke carrière van Joe Biden omspant bijna een halve eeuw. Maar op persoonlijk vlak kreeg hij veel leed te verduren.
De VS zijn wereldkampioen in de uitgaven voor gezondheidszorg. Daarvoor krijgen de Amerikanen echter ondermaatse zorg.
Buruma analyseert de evolutie van de Bijzondere Relatie tussen het VK en de VS, van Churchill tot Johnson en van FDR tot Trump.
We zijn veel te naïef in de wijze waarop we China benaderen, stelt Jonathan Holslag. We organiseren zelf de uitverkoop van onze economie.
De VS doen het zo slecht nog niet in de corona-rangschikkingen, in tegenstelling tot België. Zal het een invloed hebben op de verkiezingen?
De winter van 1932-1933 was een kantelmoment iun het interbellum. Tijdens deze lange winter evolueerde de naoorlogse wereld in een vooroorlogse.
Hemingway en Dos Passos waren vrienden, tot de nooit opgeloste moord op José Robles tijdens de Spaanse Burgeroorlog een wig tussen hen dreef.
Zijn de ingrediënten van een geslaagde biografische film terug te vinden in de biopic De Gaulle (2020), over de president die in alle bescheidenheid zei: ’La France, c’est moi’?
Is er nu echt behoefte aan een nieuw boek over de Tweede Wereldoorlog? Na de Eerste Wereldoorlog wordt de boekenmarkt thans overspoeld met boeken over de daarop volgende wereldoorlog; dat alles in het teken van de 80ste verjaardag ervan (en de 75ste van het einde). Is de markt dan nog niet verzadigd? Het antwoord hierop luidt: neen.
In de westerse cultuur …
Douglas Smith vertelt het aangrijpende verhaal van hoe de Amerikanen de Russen redden van de hongersnood tijdens de Russische burgeroorlog.
De keuze is simpel: het zwakke broertje van Europa worden, of creativiteit en verbeelding kiezen. En stoppen met amateuristisch broddelwerk.
Wim van Rooy trok met het CIDI op studiereis naar Israël. Propaganda roepen sommigen. Neen, gewoon veelzijdig informatief. Verslag deel vier.
Stalin ontbond op 15 mei 1943 de Komintern, de Communistische Internationale. Hij wilde de vrees voor communistische subversie na de oorlog wegnemen bij de Westerse bondgenoten. Het voordeel voor hem was dat hij op hen
Kroonprins Charles vergeleek Poetin vorige week met Hitler. Maar hij had de Russische autocraat beter met Stalin vergeleken. Een terugblik.
Adolf Hitler was het, net als Haile Selassie, Ghandi, Kennedy, ‘De demonstrant’, ‘de barmhartige Samaritanen’ en ‘jij, de www-surfer’. Stalin en Obama waren het twee keer en Franklin D Roosevelt zelfs drie keer. En in 2013 is ook paus Franciscus ‘person of the year’ van Time Magazine.