Hoe zou ‘Het Verhaal van Wallonië’ eruitzien?
Naar aanleiding van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ steekt schrijver en komiek Thomas Gunzig de draak met de Franstalige politiek.
Naar aanleiding van ‘Het verhaal van Vlaanderen’ steekt schrijver en komiek Thomas Gunzig de draak met de Franstalige politiek.
En verder: Jeugdfront, de Beatniks en een standbeeld voor koning Willem I…
En verder: André Cools, Stalin en de pauselijke onfeilbaarheid…
Onderzoek toont aan dat sinds de jaren ’70 de communautaire conflicten binnen de federale regering dalen. Verrassend is dat allerminst.
Tussen België en Europa is er één grote, opvallende en ongeveer alles bepalende gelijkenis: het verschil tussen zuid en noord.
Als een mes door de boter gaan de Franstalige politici door de weke Vlamingen
België is verworden tot een institutioneel kluwen dat de volgzame burger een rad voor de ogen moet draaien en hen elke zin tot civil society of ondernemen moet ontnemen.
Jokkende Joke uit Eddy Wally-dorp Ertvelde, zit in haar vliegmachine alleen maar om spoken te zien. Politieke Pinokkio’s te over, dat wel
Thierry Fiorilli, hoofdredacteur van Le Vif, schuwt de wansmakelijke vergelijkingen niet: een teken van intellectuele onmacht.
Van Bart De Wever weet je wat hij wil. Dat wist wijlen Guy ‘dieu’ Spitaels al.
Journalisten kunnen toch zo vindingrijk zijn. Chapeau! Helaas zijn hun trucjes soms wat doorzichtig.
Labille torpedeert een lucratieve alliantie met de Nederlanders. Het PS-kopstuk zet zo een rijke Waalse traditie verder.
Gwendolyne Rutten een mirakelvoorzitter? In december 1987 won de PVV de verkiezingen in Vlaanderen, de almachtige CVP verloor (weer eens). De SP stond op status-quo. Gaston Geens startte gesprekken met de PVV voor een verderzetting van het rooms-blauwe kabinet voor de Vlaamse Executieve. En plots stond daar Karel Van Miert.
Bij het aantreden van Bourgeois I, uitte het ABVV meteen zijn bezorgdheid. Maar wanneer de nieuwe federale regering zich zal aandienen (in het najaar misschien?), wordt de strijd als vanouds gevoerd.
Ondanks hun retoriek duwen de Franstalige partijen België in de richting van een confederatie.
‘Zoals Jean-Luc het graag zou hebben,’ horen we nu in CD&V-kringen. Over de doden geen kwaad, uiteraard. Maar wat was het Dehaene-effect op ons land en is dat hetzelfde als wat CD&V ons vandaag wil doen geloven?
Het RWF pleit voor een ‘plan F’, waarbij Wallonië en eventueel ook Brussel aansluiten bij Frankrijk. Wie zijn die zogenaamde ‘rattachisten’? Waar staan ze voor? Wat is hun electorale gewicht?
Jean-Maurice Dehousse, Waals regionalist en voormalig Luiks burgemeester, toont in een interview aan waarom het wallingantisme dood is.
Voorbije weekeinde is de strijd om de Vlaamse ziel losgebarsten, vindt Mohamed Talhaoui. De Vlaamse particratie en de monarchie bleken alvast twee handen op één buik.
Volgens RTBf-journalist Christophe Deborsu is de politieke crisis het gevolg van een fundamentele botsing van opvattingen. Dat onze politici knoeiers zijn, gelooft Deborsu niet. Hij tekent voor Doorbraak de mentaliteit van de Franstaligen en hun voortdurende angst voor structurele verarming. Maar het Waalse zelfbewustzijn groeit.
In dit derde en laatste deel over de extra uitgave van Le Vif-l’Express over de geschiedenis van de Belgische scheiding schuiven we op naar het einde van de twintigste eeuw.