Afscheid van voormalig Humo- en Knack-icoon Karel Anthierens
De voorbije dagen nam Karel Anthierens afscheid van zijn vrienden, waaronder Guido Lauwaert. Die schreef een ode aan de journalistieke duizendpoot.
De voorbije dagen nam Karel Anthierens afscheid van zijn vrienden, waaronder Guido Lauwaert. Die schreef een ode aan de journalistieke duizendpoot.
Met ‘Het hier’ brengt Roger de Neef na 60 jaar dichterschap zijn verzamelde gedichten uit. Of gaat het eerder om een omvangrijk nieuw werk?
Van 27 januari tot 2 februari vindt de tiende editie plaats van de Poëzieweek. Op de koop toe start Doorbraak een maandelijkse poëzierubriek.
De nieuwste dichtbundel van Bart Plouvier stelt finaal teleur. Jammer, want er schuilt beter in hem.
Herman de Coninck wist heel goed hoe troost zich verhoudt tot pessimisme. Ook de troost van de literatuur las hij als geen ander.
Bert Moyaers, burgemeester vna Herk-De-Stad, is als opvolger in het federaal parlement komen te zitten. In deze podcast kijkt hij terug op zijn carrière en naar wat hij nog wil bereiken.
Een bloemlezing van 100 gedichten en 100 gezichten over weer en wind door Nederlandstalige dichters en kunstenaars.
Het nieuwe dagboek van Benno Barnard is ‘hogere flauwekul’, zoals hij zijn schrijverschap er zelfironisch in typeert, maar dan wel met een diepgang en fraîcheur die je hier nog nauwelijks leest.
Chris Ceustermans staat stil bij het leven en werk van de overleden dichter Wilfried Adams.
Wat als we nu eens gewoon stopten met straatnamen te linken aan historische figuren, die we na verloop van tijd toch weer willen weggommen uit het collectieve geheugen?
Eindelijk is de eerste boekbespreking van mijn memoires verschenen. Nuchter en accuraat.
Weg met de gemakzuchtige opinion chic over het katholicisme. — Het debuut van Benno Barnard op Doorbraak.
Is er een akkoord in de maak dat oplegt om overal de centrale aanmelding te gebruiken bij schoolinschrijvingen? Dat zou een ernstige bedreiging vormen voor de vrije schoolkeuze.
‘Nee, ik beslis’, een recente luistercd, blijkt een goudmijn te zijn voor Hugo Claus-aficionado’s. Hij bevat zowel liedteksten als gedichten die nooit eerder werden gepubliceerd en die getoonzet zijn door Steef Verwée.
Louis Verbeeck is overleden. Gaston Durnez schrijft een in memoriam, zoals hij dat kan.
Kevin Absillis (1980) doceert Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij mengt zich ook graag in het publieke debat, bijvoorbeeld als het gaat over de relatie tussen schrijvers en de natie waarvan ze deel uitmaken. Eind december 2012 bracht De Morgen zijn vierdelig kerstessay Een Vlaamse vloek in de linkse kerk. En of er werd gevloekt. Doorbraak voelde de jonge progressieve academicus aan de tand.
Een vreemde discussie over de naam van een berucht Antwerps plein wekte meer aandacht voor Hendrik Conscience dan de viering van zijn 200ste verjaardag. De man die zijn volk leerde lezen werd daarbij nogal gemakkelijk in het Belgicistische hoekje gezet.
Volgens Peter De Roover, chef-politiek van het maandblad Doorbraak, delen niet alleen Vlaams-nationalisten de wereld op in wij en zij. Maar de Vlaams-nationaliten kunnen er wel een zeer vruchtbare invulling aan geven. Gepubliceerd in De Morgen, 6 december 2012.