fbpx

Persoon: Jaak Peeters

Jaak Peeters

‘Hoofddhoek hoofdzonde?’: 4 + 1

Uitgeverij Pelckmans heeft het aangedurfd om een boek uit te geven over het probleem van het secularisme van de samenleving met op de achtergrond het debat over de hoofddoeken bij moslimvrouwen.

Nationalisme als grondstroom

Grondstroom. Als je het woord laat vallen, zie je zo ‘verlicht links’ met de ogen draaien. Het is een term die wordt gebruikt om het succes van de N-VA te verklaren. Onze chef-politiek Peter De Roover analyseerde onlangs de verschillende grondstromen waaraan die partij zich laaft. Wij hebben het in deze Doorbraak over een andere grondstroom in de samenleving: nationalisme.

Michaël Devoldere

‘Karel De Gucht amputeert de mens’

In Vrijheid. Liberalisme in tijden van cholera zet eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) een boompje op over de onthechte en natieloze burger. De kritiek van De Gucht op het nationalisme stuit op veel schouderophalen. En op een strijdbaar antwoord van Jaak Peeters.

Jaak Peeters

Uitleggen, niet afbreken!

Waarom willen mensen als Luc Huyse en anderen zo hardnekkig volhouden aan hun verlangen om alle historische verhalen en mythen te ‘deconstrueren’, lees: afbreken? Zij zelf beweren dat het is om de waarheid boven te halen. Anders blijven oude wonden etteren.

Jaak Peeters

Maakbaarheid

Bart De Wever verklaarde in zijn lezing naar aanleiding van de dag van de geschiedenis dat je met het deconstrueren van mythes erg voorzichtig moet zijn. Een samenleving heeft verhalen nodig en wie die lichtzinnig deconstrueert, loopt het risico zich schuldig te maken aan het verspreiden van maatschappelijk desoriëntatie en die hebben we tegenwoordig al genoeg. Historici moeten op zoek naar de waarheid, zegt De Wever, maar ze moeten daar wel voorzichtig mee omspringen: als de opgerakelde waarheid de gemoedsrust overhoop kan halen, is het aangewezen om toch vooraf eens te onderzoeken of men die oefening wel zou doen.

OPINIE – Het schadelijke België

Filosoof Jaak Peeters laat zijn licht schijnen over het innovatiebeleid van het land. En komt tot de vaststelling dat jongeren en studaxen die innoverende voorstellen hebben, verstrikt geraken in een web van regeltjes en formaliteiten. Alleen al daarom zou Vlaanderen op vlak van wetenschappelijk niveau een rechtstreekse draad moeten hebben met Europa. Quod non.