fbpx

Persoon: Jaap Kruithof

Siegfried Bracke

Iets heel lelijks

Waarom mogen uitgerekend universiteitsstudenten niet blootgesteld worden aan allerlei meningen, vraagt Siegried Bracke zich af.

‘Een zware bladzijde omslaan’

Gisteren had Karl Drabbe het over het ‘historische pardon’ uitgesproken door Frans-Jos Verdoodt. De voormalige voorzitter van het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-Nationalisme (ADVN) maakte veertien jaar geleden schoon schip met de duistere jaren in het verleden van de Vlaamse Beweging. Maar wat zei hij precies?

De derde haan: Jaap Kruithof

Drie Gentse kraaiende hanen waren het, Apostel, Kruithof en Vermeersch, die als linkse en (soms) marxistische filosofen en ethici de intellectuele macht in Vlaanderen uitoefenden van de jaren zestig tot diep in de jaren negentig van de 20ste eeuw.

De gefundeerdheid van het conflict

In het septembernummer van Doorbraak had filosoof Etienne Vermeersch het over het sociologische feit van de Vlaamse identiteit, die volgens hem logisch, automatisch en spontaan is ontstaan, en die er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Vlaanderen vandaag een natie is geworden. Eerst was er het heimatgevoel en de solidariteit met de wij-groep; dan werd dit gevoel verruimd tot een bredere kring, de natie. Het natiegevoel, zegt hij, geeft de naastenliefde een politieke vorm.