Alexander De Croo sprak in 2010 nog: ‘Vlaanderen moet meer bevoegdheden krijgen’
‘Aan Vlaams-nationalistische zijde komt het confederalisme terug, wanneer we niet weten wat te doen’, aldus De Croo, maar is dat zijn échte mening?
‘Aan Vlaams-nationalistische zijde komt het confederalisme terug, wanneer we niet weten wat te doen’, aldus De Croo, maar is dat zijn échte mening?
Dat Jean-Luc Crucke de MR verlaat is niet de grote verrassing, wel dat hij richting Les Engagés trekt. Wie trekt hier aan het langste eind?
Er is een groeiende overtuiging dat Wallonië na 2024 beter kan aansluiten bij Frankrijk. Tot afgrijzen van Georges-Louis Bouchez.
Een open brief aan minister-president Elio Di Rupo over Vlaanderen en Wallonië naar aanleiding van de Waale feestdag.
Sommige commentatoren spreken nu al van vervroegde verkiezingen. Jules Gheude denkt na over wat er dan gebeurt met België…
De auteur vraagt zich af of de Groot-Nederlandse uitspraken van Bart De Wever niet een middel zijn om het confederalisme te doen aanvaarden.
MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez: ‘Er zijn in Vlaanderen weinig politici die het tegen Frank Vandenbroucke durven opnemen’
Meertaligheid is een troef voor zijn geliefde België, zegt Bouchez, en wie zou deze ééntalige jongen durven tegenspreken? Gheude durft dat.
Antoinette Spaak overleed eergisteren. De oud-FDF-voorzitster was een bevoorrecht getuige van de defederalisering van België.
Misschien kent Georges-Louis Bouchez de geschiedenis van zijn partij niet zo heel goed? Dan kan zijn eigen studiecentrum hem daarbij helpen.
De erfenis van Charles de Gaulle zindert ook in België na. De Waalse beweging had op een “Vive la Wallonie libre” gehoopt, dat er nooit kwam.
Vandaag is het 25 jaar geleden dat het Vlaams Parlement voor het eerst rechtstreeks werd verkozen.
Grondwetspecialisten hebben interpretaties te over voor wat de Wetstraat moet doen. Of we trekken lessen uit naoorlogse regeringsvormingen.
We krijgen inzage in een informeel briefje waarin vicepremier Jean Gol, destijds in 1983, zijn mening gaf over de toekomst van België.
Confederalisme, of toch maar rattachisme? Hoe zit het: moet er nu een zevende staatshervorming komen, of is dat een achterhaald idee?
1985: het Waals Parlement sluit Volksunieverkozene Toon Van Overstraeten uit. Een reconstructie.
Jules Gheude houdt een pleidooi voor een noodzakelijke fusie van de Franse Gemeenschap en het Waals Gewest – zonder de Duitstaligen.
Niet alles is zwart of wit. Men moet breken met het politiek manicheïsme dat uitgaat van de mening dat men als enige de absolute waarheid in pacht heeft.
In een opmerkelijke ‘Brief aan de leden van het Rassemblement Wallon’ van 1971, heeft François Perin nadrukkelijk gewezen op de drievoudige traditie die onze beschaving vorm heeft gegeven. Christendom, liberalisme en socialisme hebben …
Van het Congres van 1945 tot de enquête van 2008. Jules Gheude schetst de geschiedenis van het rattachisme in Wallonië.
Op een regenachtige zomerzondag Knack gelezen. De notendopgeschiedenis van ‘non’-partij cdH, van de hand van Walter Pauli. Boeiend. Maar een luik is hij vergeten: de extreemrechtse connectie van de Zwarte Baron.
Om maar meteen Didier Reynders te parafraseren: de grootste staatshervorming is een regering zonder meerderheid aan Franstalige kant. Vlamingen die uit zijn op de volgende grote staatshervorming moeten alles inzetten op een zo rechts mogelijke federale regering zonder PS én zonder staatshervorming.
Modrikamen is rechts, confederalist en Franstalig, een zeldzame combinatie. Als partijleider van de Parti Populaire wil hij in mei 2014 doorbreken in Brussel en Wallonië. In deel één van dit vraaggesprek gaat het over zijn partij, de linkse grondstroom van Wallonie en de politieke voorbeelden van de PP.
Het RWF pleit voor een ‘plan F’, waarbij Wallonië en eventueel ook Brussel aansluiten bij Frankrijk. Wie zijn die zogenaamde ‘rattachisten’? Waar staan ze voor? Wat is hun electorale gewicht?
Bijna anderhalf jaar na de verkiezing van Charles Michel tot voorzitter is de rust bij de MR nog niet teruggekeerd. De Michel en Reynders-clans staan nog altijd op gespannen voet.
De opvallend grote aandacht die de Franstalige pers aan de Franse presidentsverkiezingen heeft besteed, versterkt het vermoeden dat een toenemend aantal Walen droomt van een aanhechting bij Frankrijk. Toch is het aantal rattachisten verwaarloosbaar. Voorlopig toch.