Een moeder die zich opwindt omdat haar zoon zijn huiswerk niet maakte? Ik zou haar een decoratie geven.
Wanneer kinderverkrachters er beter van af komen dan een mama die haar puberzoon een tik geeft, dan schort er echt iets met het systeem.
Wanneer kinderverkrachters er beter van af komen dan een mama die haar puberzoon een tik geeft, dan schort er echt iets met het systeem.
Johan Op de Beeck verwent ons met een kanjer van 543 bladzijden over de Franse en Belgische revoluties in de jaren 1789 tot 1793.
Allochtone pestjongeren en brave ‘witte’ wokes die erop staan te kijken: er komt toch een kritisch geluid uit onverdachte academische hoek.
En verder: Julius Evola, een amnestiewet en een aardbeving in Vlaanderen…
In het cultuurmarxisme is ieder streven naar een objectieve waarheidsbevinding bij uiting van klassenbewustzijn of etnische bevooroordeeldheid.
Fraihi beschrijft hoe activistische minderheidsgroepen niet meer passen op een traditionele links-rechts as en dat het middenveld verbrokkelt.
Het Adviescollege Slavernijverleden brengt acht aanbevelingen uit. Maar spelen die niet louter in op een opgefokt sociaal rancunegevoel?
De mens is vrij binnen een gestructureerde gemeenschap. Abstracte vrijheid is een hersenspinsel. Wetten zijn noodzakelijk.
De overwinning van de Corsicaanse regionalisten bij de jongste verkiezingen wordt doodgezwegen. Maar er kan nog een verrassing komen…
In de jaren 1920 komt het in Frankrijk tot een definitieve scheiding tussen socialisten en communisten, volkspartij tegen kaderpartij.
In de geglobaliseerde wereld van de 21e eeuw lijken grenzen letterlijk en figuurlijk hun bestaansrecht te hebben verloren. Geen goede zaak.
Extreem denken zou nooit een negatieve connotatie mogen krijgen enkel omdat het niet mainstream is.
Door aanwezigheid van een ruime moslimgroep verhuisde het debat over de verlichting van de academische wereld naar de politieke actualiteit.
Het laatste boek van Rutger Bregman berust vooral op wensdenken en dient als onderbouwing van een activistische, linkse politieke filosofie.
De verlichte filosofen legden de basis voor de moderniteit, maar nooit konden ze zich de wereld waarin we vandaag leven voorstellen.
Het achterhaalde Franse samenlevingsmodel is rampzalig onbekwaam in het omgaan met cultureel, religieus en raciaal pluralisme.
In zijn doctoraal proefschrift weerlegt Christophe Maes dat de ‘founding fathers’ het referendum als ongrondwettelijk beschouwden.
Het frisse reisjournaal van een Rus die in 1789 en 1790 Europa rondtoert, alle deuren opent en met zijn kritische bewondering geen weg weet…
Poetin kan tot 2036 president blijven. Weinig opmerkelijk, want in conservatief Rusland volgt na liberalisme steeds herstel van autocratie.
Bart De Wever haalde een groot deel van zijn politieke inspiratie bij de conservatieve filosoof en politicus Edmund Burke. Een kennismaking.
De paradox is dat het marxisme zichzelf in West-Europa heeft waargemaakt, maar tegelijk zijn veronderstellingen en beloften heeft weerlegd.
Tocqueville levert ons een ongeëvenaarde schets van de ontstaansweg van de Franse Revolutie.
De verveling slaat toe bij velen door de coronaquarantaine. Een kans zien in die verveling is voor velen gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Het liberalisme gaat uit van een verkeerd mensbeeld, en Alain de Benoist wil er een ander. De woordelijke weergave van een gesprek.
Gebroken verkiezingsbeloften verbergt men achter optimisme en PR. Het volk wordt daar ongevoelig voor en zal verlangen naar rauwe autoriteit.
Twee kemphanen op het dak van een auto: de iconische foto toont hoe studentenleider Rudi Dutschke en socioloog Ralf Dahrendorf op 30 januari 1968 in Freiburg met elkaar aan het discuteren zijn in open lucht, terwijl tweeduizend studenten hen toehoren. Twee charismatische Duitsers: de ene het boegbeeld van de revolterende studenten, de andere een academisch wonderkind en rijzende ster van …
Carl Schmitt duikt meer en meer op in Vlaanderen, zoals hij ook in de Anglo-Amerikaanse academische wereld tot het gemeengoed hoort.
Winfried Kretschmann, ooit een linkse radicaal, pleit in een nieuw manifest voor eco-conservatisme. Een moedige zoektocht naar verbinding.
Robert Spaemann is overleden. Een eigenzinnig conservatief filosoof die de woorden van Paulus getrouw was: ‘Past u niet aan de wereld aan.’