24 maart. Historische dag: wetsvoorstel vernederlandsing UGent neergelegd
En verder: Nikolaj Berdjajev, Anacharsis Cloots en de laatste Inca-keizer…
En verder: Nikolaj Berdjajev, Anacharsis Cloots en de laatste Inca-keizer…
Op Vrouwendag troefde de ‘conservatieve’ Els van Doesburg de ‘progressieve’ feministe Bieke Purnelle af. Is MeToo iets van gisteren?
De Franse striptekenaar Bastien Vivès heeft in zijn boeken verkrachtingen en incest uitgebeeld, waarop woke links een volksgericht ontketent.
Vargas Llosa publiceert zijn oorlogsherinneringen van het Irak van 2003. Zijn voorspellingen met betrekking tot Irak zijn verkeerd gebleken.
Voor één keer schrijft psychiater Dirk De Wachter over zichzelf, over wat hij meemaakte. De ziekte met de grote K. ‘Vertroostingen’ is een boek van hoop.
De godsdienstoorlogen liggen al even achter ons, maar de neutraliteitsoorlogen zijn nog maar net begonnen.
‘Liefde in tijden van haat’ is het relaas van de Europese intellectuelen voor en tijdens het nazisme, van de roaring twenties tot na WOII.
Door bij ‘verworven wilsonbekwaamheid’ anderen te laten beslissen over iemands euthanasie riskeren we een hellend vlak van wil naar willekeur.
Tussen de twee rondes van de Franse verkiezingen zagen we het weer: de minachting van intellectuelen voor democratie en liberalisme.
Journalist en radiomaker Greet Van Thienen kroop in haar pen en zocht naar antwoorden op de aloude filosofische vraag: wat maakt ons menselijk?
Het hedendaagse iconoclasme neemt steeds groteskere vormen aan, kruipt tot in de kleinste hoekjes en bijt zichzelf onvermijdelijk in de staart.
Diepe dunktirannie dreigt bij de perverse doelstellingen van woke, zoals omschreven in het boek van socioloog Walter Weyns.
De Stalinistische terreur en de Goelag-kampen veroorzaakten vele miljoenen doden, wat de linkerzijde er ook moge van zeggen – of ontkennen.
Nikolaas Demoen toont 7 vogelkopfiguren, een muurtekening en een reeks houtsneden. Vergeleken met vroeger werk vertonen ze een grote eenheid
Ophef over een mysterieuze Franse journaliste die voor Chinese media schrijft. Op de achtergrond speelt de ‘shotgun diplomacy’ van China.
In zijn pamflettair geschrift ‘Extreemrechts’ richt de auteur zich tegen alles wat hij in Vlaanderen ‘fascist’ kan noemen.
De coronacrisis maakt duidelijk dat progressieve eigenwaan tegen muren aanbotst. Conservatisme kan een remedie zijn.
Ethiek en politiek lijken hand in hand te gaan, maar blijven best gescheiden van elkaar. Zo niet tiranniseert ethiek het beleid.
Een begrijpelijk geschreven, maar zeker niet oppervlakkig panorama van de ‘politieke niet correcte’ denkers van de laatste eeuw. Onmisbaar.
In zijn recentste boek overloopt Régis Debray zijn leven als revolutionair en intellectueel en maakt hij een balans op van de linkse strijd.
Een roman uit de literaire nalatenschap van Simone de Beauvoir werd uitgegeven. Bijzonder boeiend. – meesterlijk geschreven.
Wallonië verlinkst weer onder impuls van ‘rode missionarissen’ met hun roots in Leuven Vlaams: de ooit communistische, nu sociaaldemocratische PVDA.
Professor Erika Vlieghe scheidt de schapen van de bokken, maar neemt het zelf met de lockdown niet zo nauw.
De paradox is dat het marxisme zichzelf in West-Europa heeft waargemaakt, maar tegelijk zijn veronderstellingen en beloften heeft weerlegd.
Morgen zal Rik Coppens negentig jaar geleden zijn geboren. De grootste balvirtuoos van het Belgisch voetbal, artiest en anarchist.
Daniel Cohn-Bendit vindt het nodig sommige wetenschappers de les te spellen. Meer nog, ze moeten ‘hun bakkes houden’ roept hij op televisie.
Het is voor iedereen erg om kanker te krijgen, maar de Arnomanie die deze dagen de media teistert, is zelf op het ziekelijke af.
75 jaar geleden werd Robert Brasillach gefusilleerd. Meer dan wie ook staat hij in Frankrijk symbool voor de intellectuele collaboratie.
Bankiers tegen communisten: een andere kijk op de strijd om pensioenhervormingen in Frankrijk, met het Légion d’honneur als attribuut…