Oekraïne: Geschiedenissen en verhalen
Een bundel met bijdragen van zestien filosofen, historici en denkers over de geschiedenis, literatuur, filosofie, mythes van Oekraïne.
Een bundel met bijdragen van zestien filosofen, historici en denkers over de geschiedenis, literatuur, filosofie, mythes van Oekraïne.
Opiniestukken zijn populair, ook in de kranten. Maar sommige commentaren vragen toch om een beetje commentaar.
Een mens moet keuzes maken. Supporter je voor ‘de goei’ of voor ‘de slechten’? De pennenvriendjes helpen u bij deze lastige morele kwestie.
Altenberg geldt als een van de belangrijke vertegenwoordigers van het geschreven impressionisme met belangstelling voor geuren en kleuren.
En verder: André Cools, Stalin en de pauselijke onfeilbaarheid…
En verder: James Last, Grace Kelly en Piet Retief…
Hoewel er historisch zoveel Joden zijn vermoord, is de acceptatie van Joden in Oekraïne, met zijn Joodse president, nu het grootst van heel Oost-Europa.
Oekraïne is een bijzonder complex land met een heftige voorgeschiedenis. Wie vrede wil houdt daar best rekening mee.
Dat PTB/PVDA de Russische inval in Oekraïne goedpraat hoeft niemand te verbazen. Dat ze van oorsprong Vlaams en diepgaand nepotistisch is, wel.
Michel Krielaars onderzoekt welke Russische musici wel of geen concessies deden aan de communistische dwang om socialistische muziek te maken.
Wat zochten de Roemenen aan de zijde van nazi-Duitsland? Moet je lezen als je iets wil begrijpen van de Balkan, tussen 1945 tot heden.
Poetin wil geen oorlog, maar een invloedssfeer. De vraag is of zijn strategie hem het eerste of het tweede oplevert.
En verder: Guusje Nederhorst, pater Callewaert en Woensdag gehaktdag…
Volgens EU-klimaatpaus Frans Timmermans heeft Poetin zoveel schrik van klimaatverandering dat hij een koude Oorlog als rookgordijn opzet.
Poetin wil oorlog! De beurzen zullen instorten! De wereldeconomie zal slabakken! Of niet? Heeft Macron een afspraak met de geschiedenis?
De aanval van Duitsland op de Sovjet-Unie leed aan een totaal gebrek aan inzicht en planning, was in december 1941 al letterlijk uitgebloed.
Vandaag: Roza de Guchtenaere, Hendrik de Man en de Dag van de Zwarte Kat…
De Spaanse historicus Xosé Nuñez Seixas gaat na hoe men er vandaag al dan niet in slaagt het dictatoriaal verleden van Europa te verwerken.
Als je voetbal gebruikt voor politieke symbolen wordt het een hele klus om consequent te blijven.
Naar aanleiding van de presidentsverkiezingen van 9 augustus 2020, waarbij Loekasjenko voor de zesde keer ‘verkozen’ werd, verschenen er twee boeken, waaronder Een land om te leven van Doorbraakmedewerker Ardy Beld.
De Poolse oorlog van 1939 was het voorspel van de Tweede Wereldoorlog. Maar vele facetten zijn ons nog onbekend.
De oorlog tussen Israël en Hamas is voorbij, maar het Israëlisch-Palestijnse conflict is nog niet opgelost
De Franse linkerzijde heeft het altijd moeilijk gehad om even kritisch te kijken naar rechtse als linkse dictaturen.
Op 18 maart 1921 ondertekenden Polen en Rusland de Vrede van Riga. Piłsudski, de sterke man van Polen toen, heeft nu zijn eigen museum.
Mr. Jones is een filmparel, een must-see voor onderzoeksjournalisten en politici die het verleden wissen en vergeten.
De strijd tegen dehumanisering is verloren als we onze vrije samenleving opgeven voor oprispingen in strijd met onze vrijheidswaarden.
Drie argumenten waarom Mr Jones sterk aanbevolen ‘filmlectuur’ is voor de eindtermen van ons cultureel en maatschappelijk leven.
In een poging na de executie van Lavrenti Beria het vege lijf te redden, vroegen in 1954 twee geheim agenten politiek asiel aan in Australië.
Journalist Gareth Jones maakte de Holodomor, de door Stalin veroorzaakte hongersnood met miljoenen doden in Oekraïne, openbaar.
Taal kan veranderen in een machtsinstrument om mensen voor het eigen gedachtegoed te winnen of om de publieke opinie te bespelen.