Academisch collectief zet meldpunt op tegen woke en cancelcultuur aan universiteiten
Een groep van Vlaamse en Nederlandse academici verenigt zich onder de naam Hypatia om woke en cancelcultuur tegen te gaan.
Een groep van Vlaamse en Nederlandse academici verenigt zich onder de naam Hypatia om woke en cancelcultuur tegen te gaan.
We hebben het weer eens gedaan, de Belgische pers grondig volgen. Graag lichten we daaruit enkele lapsus linguae, uitschuivertjes.
De schade die het vrije woord berokkent is de prijs die betaald moet worden voor het grootste rechtsgoed dat een samenleving kent: vrijheid.
Geen argument heeft kunnen beletten dat identitair links met medeplichtigheid van de bourgeoisie de cultuuroorlog aan het winnen is.
We hoeven niet te tornen aan het recht op vrije meningsuiting, maar we kunnen ons wel de vraag stellen hoe dat recht te gebruiken.
Staat de vrijheid van meningsuiting onder druk? En mag je gedwongen worden andermans mening te uiten? Pertinente vragen op de UAntwerpen
Durven denken is een basiswaarde van de Verlichting. Zo verleggen we bakens, meestal naar voren. Maar waarom niet eens naar achteren?
Als het debat niet effectief wordt gevoerd, maar vervalt in een herhaling van dezelfde onwrikbare standpunten, slaat kritiek om in haat.
‘Nu eens wint religie aan belang, dan begint weer een golf van secularisatie’, stelt Frank Judo over de secularisering.
De lichtzinnigheid waarmee over een oud beladen religieus-ideologisch symbool, de islamitische sluier, wordt gekwetterd, is ondraaglijk.
Uitgeverij Pelckmans heeft het aangedurfd om een boek uit te geven over het probleem van het secularisme van de samenleving met op de achtergrond het debat over de hoofddoeken bij moslimvrouwen.
Op 2 mei 2013 publiceerde De Standaard een oproep van Jürgen Slembrouck, de atheïstische lekenconsulent aan de UA, om het dragen van de hoofddoek ‘aan de loketten’, dat wil zeggen voor ambtenaren in functie, te verbieden. Zijn tekst werd door de fine fleur van de overwegend agnostische en atheïstische Vlaamse intellectuelen ondertekend, omdat ze het met hem eens waren dat …
Scheiding tussen kerk en staat betekent niet dat een overheidsambtenaar geen enkel teken van enige religie mag dragen. Deze enge visie op neutraliteit probeert men nu op te dringen in de slipstream van de hoofddoekendiscussie.