fbpx

Persoon: Koen Meulenaere

Vande Lanotte: gone with the winst?

Van december 2007 tot mei 2010 was Johan Vande Lanotte (sp.a) voorzitter van Electrawinds. De onderneming van de ex-garagehouder en oprichter Luc Desender en huidig voorzitter, Jo Cornu, schopte het tot een van de best gesmeerde subsidiemachines van het land. Electrawinds verslikte zich evenwel in zijn expansiedrift en torst vandaag een schuldenlast van honderden miljoenen. Terwijl de aandelenkoers in vrije val verkeert, lijkt Electrawinds enkel nog te overleven bij gratie van het politieke lobbywerk van Vande Lanotte en de belastingbetaler.

De dienaars van de Keizer van Oostende

In het zopas verschenen De keizer van Oostende stellen de VRT-journalisten Luc Pauwels en Wim Van den Eynde de politieke normvervaging en belangenvermenging van vicepremier Johan Vande Lanotte aan de kaak. Een weinig spraakmakende onthulling, die hooguit een jarenlange, breedgedragen perceptie nu ook journalistiek – weliswaar hier en daar slordig – onderbouwt. Wel revelerend daarentegen was dat de VRT-hoofdredacteur Luc Rademakers zich repte om zich van de publicatie te distantiëren en beide redacteurs prompt op tijdelijk non-actief te zetten. Of zoals verwoord in een warrige ‘rechtzetting’ die Rademakers op 23 mei verspreidde; ‘een beschermende maatregel’.

Nood aan mediakritiek in Vlaanderen

Frank Thevissen heeft een tweede dik boek met mediastukken. De Vierde Onmacht volgt op Media & Journalistiek in Vlaanderen. Kritisch doorgelicht (met co-werker Johan Sanctorum) van 2009. De samensteller moet worden geprezen voor zijn volhardende scherpte over de kranten, de zenders, de journalisten van Vlaanderen.