fbpx

Persoon: Koning Boudewijn

Siegfried Bracke

Bekentenis en betekenis

Het rouwen om de Queen toont dat ons verlangen naar verbinding ongeschonden blijft. Maar de een-op-een politieke vertaling is weggesleten.

De Grootste Belg ter wereld

Amerikaanse politica oppert dat het standbeeld van pater Damiaan een exponent is van ‘het patriarchaat en de witte suprematistische cultuur’. Alweer een grens overschreden om ‘blanke mannen’ uit het collectief geheugen te schrappen.

Albert II

Het leven van gewone burgers komt in de wijde wereld nooit ter sprake. Dat van royals belandt in boeken. De nobel is centen en procenten.

Het Meccano-mannetje

Filip van Laken voerde een van zijn verplichte nummertjes op: de kerstboodschap. Opvallend, die aanhoudende houterigheid in stem en beweging.

Vive le roi?

Voor Björn Rzoska mag richting de volgende verkiezingen de grondwet opnieuw voor herziening vatbaar worden verklaard.

Thierry Debels

De koppige koning

Niet alles kwam aan bod op de vtm-uitzending gisterenavond. Albert II werd niét bevraagd over zijn ethische standpunten. Nochtans wogen die wel vaker door tijdens zijn koningschap. Zoals bij Boudewijn. Maar die was nog koppiger.

Abdiceren is hot …

Het is misschien vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk, maar bij Doorbraak doet men ook aan ‘royalty watching’. Onze huismonarchist is er zelfs een krak in.