De man uit de toekomst: John Von Neumann was tweemaal Einstein
Albert Einstein kent het kleinste wicht, John von Neumann is occult voor wie geen wiskundige, natuurkundige of atoomstrateeg is.
Albert Einstein kent het kleinste wicht, John von Neumann is occult voor wie geen wiskundige, natuurkundige of atoomstrateeg is.
Als u nog één boek aanschaft voor nieuwjaar is de keuze simpel: Trouw moet blijken, Teksten uit Journaal van Mark Grammens.
En verder: Rudi van der Paal, Charles Darwin en Graham Greene…
En verder: De Nacht van de Vleermuis, Vrij België en Eise Eisinga…
En verder: Anne Murray, Edgard Delvo en een onverwachte straatnaam in Gent…
En verder: Lode Claes, Maurits C. Escher en hoe je op onafhankelijkheid reageert…
En verder: Elsa Brandström, Vivaldi en Hans-Jürgen Eysenck …
En verder: Lode Claes, Herman Wirth en Fré Jeltsema…
En verder: Marloes van den Heuvel, Daniël Deconinck en Winston Churchill…
Verder ook: Henri Matisse, Mies Bouwman en de Grendelgrondwet…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Bij het overlijden van Francis van den Eynde, Vlaams-nationalist van het Uilenspiegel-type, principieel, maar met de glimlach.
Op amper 10 km van onze kustlijn plant Frankrijk een mega windmolenpark. Zal Vlaanderen zich hiertegen verzetten?
Een begrijpelijk geschreven, maar zeker niet oppervlakkig panorama van de ‘politieke niet correcte’ denkers van de laatste eeuw. Onmisbaar.
Wat moet in de (Frans-) Vlaamse canon? Hoe de Frans-Vlaamse problematiek inspirerend kan werken bij het schrijven van een Vlaamse canon.
Als Reynebeau alles dat van dicht of van ver gelinkt kan worden aan collaboratie wil opkuisen, kan hij alvast voor eigen deur beginnen vegen.
Antoinette Spaak wordt door Franstalige vriend en vijand over de partijgrenzen geprezen als Grande Dame. Ze had ook mindere aangename karaktertrekken…
Zal België ‘verdampen’ of zal het door separatisme ten onder gaan? Hoe dan ook: “Wat valt, moet men ook nog een stootje geven’ (Nietzsche).
Op 20 mei 1940 vermoordden Franse soldaten Joris van Severen. Waarvoor stond hij?
Wallonië is gehecht aan het genocidaire gedachtegoed van de Franse Revolutie, aangedikt met imperialisme en minoriseringsangst.
Auguste Van den Brande is overleden. De socioloog wees als eerste op de drie elkaar doorkruisende conflictdimensies in de Belgische samenleving.
Met Eigen Volk schreef Kemal Rijken de biografie van het rechts-nationalisme in de EU. Geen grote analyse, wel accurate geschiedschrijving.
Gedetineerden in repressiekampen na WOII dienden heropgevoed, maar lieten veel na: poëzie, tekeningen, schilderijen, houtsnijwerk… Op 28 april opent het ADVN hierover een tentoonstelling.
Na vier jaar Michel I is het tijd om de participatie-strategie te evalueren. Smeken de Franstaligen nu echt om een staatshervorming?
Harry De Paepe is onze huisanglofiel. ‘Het Verenigd Koninkrijk is een land waar geschiedenis voor een stuk nog tot leven komt.’
Een boek over boeken die ons boos maakten leert dat de auteurs ervan gewoon de pech hadden te vroeg gelijk gelijk te hebben.
De Canvas-reeks ‘Kinderen van de collaboratie’ brengen historicus Koen Aerts en de Vlaams-nationale collaboratie opnieuw voor het voetlicht.
Vandaag 15 november viert de Open Vld haar 25e verjaardag. De partij moest een centrumrechtse Vlaamse volkspartij worden…
Communautaire beeldvorming van Vlamingen over Walen en omgekeerd vormen de kern van een recente historische studie van Vincent Scheltiens.
Een gesprek over politiek, cultuur en geloof.