Vechten voor Nederlands in Brusselse ziekenhuizen is geen achterhoedegevecht
In het Vlaams Parlement werden de schrijnende taaltoestanden in de Brussel aangeklaagd. De Vlaamse media blonken uit door hun afwezigheid.
In het Vlaams Parlement werden de schrijnende taaltoestanden in de Brussel aangeklaagd. De Vlaamse media blonken uit door hun afwezigheid.
Open Vld zakt verder weg, maar de bodem is nog niet bereikt. Met grote doodsverachting blijft de partij de blunders op elkaar stapelen.
Het zelfbeschikkingsrecht van volkeren valt niet onder de bevoegdheid van de Europese Unie.
Gerolf Annemans ziet de Europese Unie veranderen in een losser verband van soevereine staten.
Regeringsformaties en crisissen tonen dat het Belgische probleem alleen maar groter wordt. Waar staat het land tegen de volgende verkiezingen?
Een charmerend boek met tientallen liefdesbrieven van bekende en minderbekende West-Vlamingen aan een eigenzinnige provincie.
Regering was ondubbelzinnig verantwoordelijk voor moord op Lumumba. België had nog steeds niet geleerd dat we niets te zoeken hadden in Congo.
Als Reynebeau alles dat van dicht of van ver gelinkt kan worden aan collaboratie wil opkuisen, kan hij alvast voor eigen deur beginnen vegen.
De CD&V lijkt af te rekenen met Wouter Beke. De partij valt vanouds samen met de NV België, en dreigt samen met dit land ten onder te gaan.
Obstructie van Volksunie, FDF-RW en Frans-Brusselse liberalen en socialisten deed de grondwetsherziening in de zomer 1970 weer vastlopen.
Hoe hebben de media meegebouwd aan de Vlaamse natie? Dat is de vraag in een nieuw boek dat mediageschiedenis paart aan natievorming.
100 jaar geleden is Maurits Coppieters geboren, hij synthetiseerde als Vlaams beweger en Volksuniepoliticus Vlaamse en progressieve ideeën.
Het is lastig kiezen tussen alle opmerkingen die de voorbije weken tussen de soep en de patatten passeerden in onze pers. Maar we doen ons best.
Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Rik Van Cauwelaert bracht hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.
Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Mark Deweerdt bracht deze hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.
Het nieuws van het overlijden van onze oud-medewerker Gaston Durnez kwam hard aan. Karl Drabbe mijmert bij zijn heengaan.
Schrijver Felix Timmermans: zijn leven is nauw verweven met de tragediën van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Het Timmermans Genootschap brengt deze maand haar allerlaatste jaarboek uit.
Johan Sanctorum is geen onbekende in het Vlaamse opinielandschap. Als onafhankelijk tekstschrijver legde hij al een interessant parcours af. Niet alleen omdat hij goed schrijft, maar ook omdat hij eigenzinnig en radicaal schrijft. In zijn jongste essay probeert hij een kritische analyse mee te geven over de Vlaamse pers. Interessant, ook al had wat meer harde informatie het werk van …
De teksten die wijlen Manu Ruys tussen 1999 en 2008 voor Doorbraak schreef zijn nog enorm actueel en lezenswaardig.
De liefde van Manu Ruys voor Vlaanderen slijt niet. Hij pleit voor stugheid en Vlaamse verzelfstandiging en over confederalisme.
Lode Claes overleed 20 jaar geleden. De Vlaming is nog steeds graag ‘geslagen maar content’. Een portret.
Een vrije tribune van Dyab Abou Jahjah in ‘zijn’ krant De Standaard werd Gert Verwilt te veel. Voortaan leest hij De Morgen …
Het echtpaar Lieve Gevers en Louis Vos kreeg gisteren de Orde van de Vlaamse Leeuw. Doorbraak-redacteur Karl Drabbe hield er een laudatio.
De VB’er is een fictielezer. ‘Ik probeer in mijn politieke leven voor een stuk ook ambassadeur van de literatuur te zijn.’
Vorige week overleed de bescheiden oud-hoofdredacteur van De Standaard Lode Bostoen. Mark Deweerdt blikt terug op een heer van stand.
Een kwartet oud-redacteurs van De Standaard schreef een open brief naar hun krant van weleer. De hoofdredactie van De Standaard weigerde ze op te nemen. De hoofdredactie van Doorbraak plaatst ze wel.
Jos Chabert is niet meer. Hij was een van de langstzittende ministers, hoewel op diverse niveaus. Een beetje de christendemocratische Herman De Croo: bon homme, meertalig, vriend van de monarchie, allemansvriend. En het neefje van ’tante Mathilde’.
Frans Crols protretteert de zondagavond overleden Bob Wezenbeek: journalistiek, politiek, Vlaamse beweging, economie … Het leven van een bewogen beweger.
De Vlaamse Beweging grossiert graag in monumenten. Maar als een bijna 103-jarige ‘voorman’ uit de moeilijkste dagen van die beweging – de catacombentijd van de naoorlogse repressie het tijdelijke voor het eeuwige wisselt, willen we dat begrip toch nog hanteren. Daniël Merlevede overleed eerder deze week. Hij werd net geen 103. Hij muntte een slogan waarvan gedurende decennia vele Vlaams-nationalisten dankbaar gebruik maakten.
Jean-Maurice Dehousse, Waals regionalist en voormalig Luiks burgemeester, toont in een interview aan waarom het wallingantisme dood is.