fbpx

Persoon: Manu Ruys

Rik Van Cauwelaert

De vierde macht

Doorbraak presenteert met trots ‘Hugo in de jungle’ van Gaston Durnez. Rik Van Cauwelaert bracht hommage aan Hugo De Ridder en Gaston Durnez.

Waarheid en fictie in de media

Johan Sanctorum is geen onbekende in het Vlaamse opinielandschap. Als onafhankelijk tekstschrijver legde hij al een interessant parcours af. Niet alleen omdat hij goed schrijft, maar ook omdat hij eigenzinnig en radicaal schrijft. In zijn jongste essay probeert hij een kritische analyse mee te geven over de Vlaamse pers. Interessant, ook al had wat meer harde informatie het werk van …

Gert Verwilt

Afscheid van een krant

Een vrije tribune van Dyab Abou Jahjah in ‘zijn’ krant De Standaard werd Gert Verwilt te veel. Voortaan leest hij De Morgen

Hugo De Ridder, Mark Deweerdt, Gaston Durnez en Leo Schrooten

Trots zijn op zijn verleden is geen teken van zwakheid

Een kwartet oud-redacteurs van De Standaard schreef een open brief naar hun krant van weleer. De hoofdredactie van De Standaard weigerde ze op te nemen. De hoofdredactie van Doorbraak plaatst ze wel.

Tante Mathilde wou niet

Jos Chabert is niet meer. Hij was een van de langstzittende ministers, hoewel op diverse niveaus. Een beetje de christendemocratische Herman De Croo: bon homme, meertalig, vriend van de monarchie, allemansvriend. En het neefje van ’tante Mathilde’.

Vlaanderen Eerst!

De Vlaamse Beweging grossiert graag in monumenten. Maar als een bijna 103-jarige ‘voorman’ uit de moeilijkste dagen van die beweging – de catacombentijd van de naoorlogse repressie het tijdelijke voor het eeuwige wisselt, willen we dat begrip toch nog hanteren. Daniël Merlevede overleed eerder deze week. Hij werd net geen 103. Hij muntte een slogan waarvan gedurende decennia vele Vlaams-nationalisten dankbaar gebruik maakten.