De opvangcrisis: de overheid reageerde veel te laat
4.224 mensen vroegen afgelopen oktober asiel aan. De overheid reageert veel te laat en de piek in de opvangcrisis moet nog komen.
4.224 mensen vroegen afgelopen oktober asiel aan. De overheid reageert veel te laat en de piek in de opvangcrisis moet nog komen.
Als commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen houdt Van den Bulck al 17 jaar lang de vinger aan de pols van het asielbeleid.
Doorbraak probeert de pers te betrappen op uitspraken die tussen de regels vallen maar helderder zijn dan omstandige beschouwingen.
Dit jaar bestaat het magazine ‘Foreign Affairs’ 100 jaar. Aanbevolen voor wie iets wil begrijpen van de Amerikaanse buitenlandpolitiek.
Hoe kan ons vreemdelingenbeleid verbeteren? Marc Bossuyt geeft zijn visie.
Het is niet normaal, noch democratisch, dat de regering verregaande bevoegdheden krijgt om mensenrechten op te schorten of af te schaffen.
André Alen gaat vandaag met emeritaat als rechter-voorzitter van het Grondwettelijk Hof. Een portret.
Het Belgische terugkeerbeleid loopt vaak nog mank. Marc Bossuyt geeft in primeur enkele aanbevelingen voor verbetering.
Veroordeeld voor terrorisme in Brussel, vrijgesproken in Straatsburg, wegens mogelijk een probleem in Marokko. De rekbare mensenrechten.
Met de initiële benoemingsvoorwaarde en geplande voordracht door de taalgroepen in de Senaat zou er geen Khattabi-affaire zijn geweest
Een getuigenis van een studiegenoot en mede-novice in Drongen bij de jezuïeten, over atheïsme, papenvreterij, rechtlijnigheid en …flamingantisme
Het Marrakesh-pact is geen goede basis voor een toekomstige internationale samenwerking rond beperking van de immigratie
De Raad van Europa is een schimmige en weinig bekende organisatie. Maar via het Europees Hof heeft ze heel veel impact op politiek in Europa.
Merkel ontpopte zich in de vluchtelingencrisis als een beleidsloos, weinig bekwaam leider zonder respect voor de internationale afspraken.
Het Europese Hof in Straatsburg focust te veel op allerlei details. Er zijn betere manieren om onze mensenrechten te beschermen.
Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), opgesteld binnen de Raad van Europa, werd in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog gezien als ultieme controle op misbruik van staatsmacht. De naleving ervan wordt gecontroleerd door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg, niet te verwarren met het Hof van Justitie van de EU in Luxemburg. Er komt zowel kritiek uit politieke hoek als uit de juridische wereld op de geleidelijke bevoegdheidsuitbreiding van de rechters.