Vergeten vragen van de voorbije week (103)
Twee jaar na het begin (amper twee weken gemist) neemt deze rubriek een paar maanden zomerrust. Eerst nog deze Vergeten Vragen.
Twee jaar na het begin (amper twee weken gemist) neemt deze rubriek een paar maanden zomerrust. Eerst nog deze Vergeten Vragen.
Hoewel de Lega stevig oppositie voert in het door corona geteisterde Italië, is het uitkijken naar de groei van de Fratelli d’Italia.
Hoewel ze fors boven de afgesproken tekorten op de begroting gaat, haalt de Italiaanse regering een belangrijke slag thuis tegen de oude EU.
Philip Roose sluit zijn verkiezingsreeks over Italië af met een citaat. De verkiezingscampagne was er een ‘vol van loze beloftes en beledigingen, zoals tussen een bende viswijven’. Afwachten wat 4 maart brengt.
In dit tweede stuk over de verkiezingen in Italië kijkt Philip Roose naar de pool rond Silvio Berlusconi. Komt hij terug, en met welke coalitiepartner?
Privilegiejagers bewegen de overheid tot het invoeren van speciale statuten. Daardoor wordt de overheid een bron van ongelijkheid, en privilegies ondermijnen de democratie en economie.
De voorbije week kwam Berlusconi in onze pers omdat zijn politieke rol aan een zijden draadje hangt door een recente veroordeling. Over de ware reden van zijn ontslag in november 2011 lazen we geen woord. Ze heet: euro-exit.
De Franse president Hollande kan – tegen de verwachtingen in van de linkerzijde in zijn land – de ‘Duitse besparingspolitiek’ niet bijsturen. De PS is ontevreden over het economisch beleid in de EU en gaat de confrontatie aan met Angela Merkel. De eurocrisis doet de ‘motor van de Europese integratie’, de Frans-Duitse samenwerking, flink sputteren.
Zondag 17 juni, een dag om niet licht te vergeten, een dag waarop heel Europa en zelfs de hele wereld uitkeek naar de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen. Die zouden beslissen over het lot, niet alleen van Griekenland, maar ook van de eurozone. De gelijktijdige verkiezingen voor de Franse assemblee waren iets minder spannend. Daar ging het om de vraag hoe groot de zege van de Franse socialisten zou uitvallen. Doorbraak-redacteur Dirk Rochtus analyseert op zijn blog op deredactie.be