Het grote experiment: een dreunende verdediging van de gemeenschap en het culturele patriottisme
Yascha Mounk schreef een boek over een samenleving waarin alle mensen de kans krijgen om contacten te leggen en samen te werken.
Yascha Mounk schreef een boek over een samenleving waarin alle mensen de kans krijgen om contacten te leggen en samen te werken.
De eerste Mark Grammenslezing was een door het publiek gesmaakt succes. Over journalistiek, identiteit, gemeenschap en gelijkheid. Een verslag.
Als u nog één boek aanschaft voor nieuwjaar is de keuze simpel: Trouw moet blijken, Teksten uit Journaal van Mark Grammens.
Langs de ene kant wordt er gewerkt aan wetten tegen ‘haatspraak’, aan de andere kant tolereren we geweld tijdens politieke actie.
In Het Verenigd Koninkrijk blijkt onmacht voor de conservatieve partij. Vlaanderen dreigt hetzelfde lot te ondergaan.
En verder: Rudi van der Paal, Charles Darwin en Graham Greene…
Honderd jaar geleden verscheen het eerste nummer van Foreign Affairs, een Amerikaans tweemaandelijks blad over buitenlandse politiek
En verder: Lode Craeybeckx en Luc Vandeweghe alias E. Troch…
En verder: een Love Parade in mineur, Simón Bolívar en de Koerden…
Wordt 2024 het eindpunt van een honderdjarige strijd voor zelfbestuur? Of draait het ultieme communautaire eindspel uit op een horrorscenario?
En verder: Martin Heidegger, inspecteur Derrick en beestjes onder de microscoop…
En verder: Guglielmo Marconi, Jacob van Heemskerck en de Marseillaise…
Een opmerkelijk boek vanuit de mediawereld, dat de mechanismen achter het structurele gebrek aan kritiek op de Vlaamse media blootlegt.
En verder: Sylvie Meis, een Amerikaanse kannibaal en nog een andere moordenaar…
En verder: Magda Haegen, Juliette Binoche en De Nieuwe…
België stevent op de afgrond af, maar de N-VA kan er geen garen uit spinnen, terwijl er een meerderheid binnen handbereik ligt…
Boeiende gebeurtenissen en opmerkelijke personen die ons collectief geheugen verrijken.
Tussen Vlaamse socialistische en conservatieve activisten is respectvolle interactie zeker wenselijk. Maar er blijven prangende vragen.
De vergeten geschiedenis van de mislukte sociaal-flamingantische afsplitsing van de Volksunie: de Vlaamse Demokraten (1965).
Wat zou Johan Anthierens gedacht hebben van de wokeness, en het feit dat ‘witte’ mensen geen poëzie van gekleurde dichters mogen vertalen?
Het halve-eeuwfeest van Knack Magazine herinnert er ons aan dat we het moeten stellen met een middelmatige, van politieke correctheid doordrenkte papieren pers
Het is vooral de ‘klantvriendelijkheid’ van Vlaamse handelaars die anderstaligen het gevoel geeft dat Nederlands er niet toe doet
Een koloniale uitleg voor de Belgische machtsverhoudingen is mogelijk een beetje bij het haar getrokken, maar echt niet ongerijmd.
Bart De Wever gaf het Vlaams-nationalisme zijn democratisch gelaat terug, maar had geen Waalse tegenhanger. Enter de Bocht van Bracke.
Het nieuws van het overlijden van onze oud-medewerker Gaston Durnez kwam hard aan. Karl Drabbe mijmert bij zijn heengaan.
Een kritisch-satirisch blad dat de grenzen van ‘het fatsoen’ opzoekt: Vlaanderen is er misschien wel aan toe.
Vlaamse beweging, marxisme, existentialisme, Thomas Mann … De bibliotheek van Ludo Abicht leest als zijn biografie.
In 1988 – twintig jaar na mei ’68 – stelde Mark Grammens zich de vraag wat er feitelijk te vieren was, dan ‘des enfantillages’ die alles behalve progressief waren.
Is het referendum een uiting van populisme? De Universiteit Antwerpen organiseerde een debat, Koenraad Elst zat in het publiek en doet verslag.
Jean-Pierre Rondas heeft bij de overleden Mark Grammens twee ‘Wetten van Grammens’ ontdekt die we beter gehoorzamen als we zijn erfenis waardig willen zijn.