26 april. Net binnen: flamingante liberaal Albert Maertens geboren
En verder: Fanny Blankers-Koen, Sigrid Hunke en de Schaal van Richter…
En verder: Fanny Blankers-Koen, Sigrid Hunke en de Schaal van Richter…
Sartre en naoorlogse Franse intellectuelen ontkomen aan de huidige trend van het beoordelen van historische figuren door een hedendaagse bril.
En verder: ‘Groot België’, Gerard Bolland en de Vaticaanse staat…
Voor één keer schrijft psychiater Dirk De Wachter over zichzelf, over wat hij meemaakte. De ziekte met de grote K. ‘Vertroostingen’ is een boek van hoop.
Aleksandr Doegin is in de eerste plaats een Russische politieke filosoof die pleit voor Euraziatische blokvorming, niet voor oorlog.
En verder: Hannah Arendt, John Ferguson McLennan en het eerste vliegtuig…
En verder: Olivia Newton-John, Martin Heidegger en de laatste bizons…
En verder: Martin Heidegger, inspecteur Derrick en beestjes onder de microscoop…
Op 14 december 1916 stierf Norbert von Hellingrath. Deze jonge filoloog herontdekte Hölderlin kort voor de Eerste Wereldoorlog.
In zijn boek Morele vooruitgang in duistere tijden herijkt Markus Gabriel op een weergaloze manier de universele waarden van de verlichting.
Toen Kazerne Dossin zich weer focuste op de holocaust, moest er een ‘diversiteits’-tegenhanger komen. De naam is vast geen toeval.
Wat de dagboeken van Kurt Riezler ons leren over de interpretatie van feiten en de definitie van nepnieuws.
Kunst moet de mensheid tegen het licht houden van het morele oordeel en de fragiliteit van de menselijke situatie bestuderen.
Zijn de zedige tijden van Oliver Cromwell teruggekeerd? Valt er nog wel te lachen met onze goedmenende moderne beeldenstormers?
Deze crisis leert ons vele dingen die we al wisten. Een onbekwame overheid verschuilt zich achter de wetenschap met het wapen van de angst.
Trump wil dat nieuwe federale gebouwen gebouwd worden volgens het neoclassicisme dat ‘de idealen van de founding fathers het best belichaamt’.
In 2004 interviewde Jean-Pierre Rondas één van de grootste cultuurcritici van de 20e eeuw, de onlangs overleden George Steiner.
Jagen gaat niet om vijandschap, maar om de oogstgedachte van de mens die middenin de natuur staat. Jagen is geen oorlog voeren.
De geluksvraag komt uiteindelijk neer op de vraag hoe men met eenzaamheid zinnig kan omgaan, niet hoe hem te elimineren in allerlei dubieuze verbondenheidsdoctrines of collectivistische ideologieën.
Alles bij elkaar genomen is sterven een moreel schandaal, een aberratie. En toch houd ik de dood altijd nabij, ze is mijn liefste vijand
De wetenschap staat in feite stil, politieke correctheid en academisch conformisme domineren de uniefs. In de mens- maar ook de exacte wetenschappen. Komt de doorbraak van buiten uit?
Bij de vakfilosofen was Karl Jaspers (1883-1969) niet erg geliefd. De grote denker was dan ook een buitenbeentje. Als doctor in de geneeskunde had hij naam gemaakt met het werk Allgemeine Psychopathologie vooraleer hij aan de universiteit van Heidelberg de stap naar de filosofie zette. Zijn Psychologie der Weltanschauungen (1919) raakte een gevoelige snaar bij de Duitsers, zo vlak na …
Wolfgang Harich, de ‘nationaalcommunist’, toonde aan dat je links kan zijn en de eigen natie kan liefhebben. Een portret.
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
Vlaamse beweging, marxisme, existentialisme, Thomas Mann … De bibliotheek van Ludo Abicht leest als zijn biografie.
Doorbraak sprak met filosofe en auteur Tinneke Beeckman over haar favoriete boeken. In deze zomerreeks brengen we dit interview graag opnieuw.
Doorbraak sprak met filosofe en auteur Tinneke Beeckman over haar favoriete boeken.
Nolte zag in het fascisme een antwoord op het bolsjewisme. Die stelling leidde in het Duitsland van de jaren ’80 tot de Historikerstreit.
Als hij een wens mag doen bij het nieuwe jaar, dan wenst de filosoof Rüdiger Safranski graag meer filosofie op de beeldbuis. De kijkers moeten intellectueel worden uitgedaagd, vindt hij.
Een journalist moest opstappen omdat hij de waarheid verdedigt. Een schokkend verhaal dat zich afspeelde in een beschaafd land.