De dood van het cordon sanitaire in Frankrijk
Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon winnen de Franse parlementsverkiezingen. Macron krijgt af te rekenen met radicale oppositie.
Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon winnen de Franse parlementsverkiezingen. Macron krijgt af te rekenen met radicale oppositie.
President Macron staat 12 punten voor op Le Pen, en het debat van woensdagavond zal daar weinig aan veranderen. Hij blijft waar hij zit.
Het was een vrij rampzalige week voor het imago van Macron. En Le Pen nadert met rasse schreden. Maar of die het echt van hem kan winnen?
President Macron is de gedoodverfde favoriet om zichzelf op te volgen. Maar Frankrijk-kenner Koen Dillen sluit een verrassing niet uit.
Frankrijk was altijd een van de grote voorvechters van de Europese integratie. Ook in België zijn de Franstaligen goede onderhandelaars.
Worden de Franse presidentsverkiezingen van april volgend jaar echt zo saai? Of gaat nieuwe kandidaat Michel Barnier voor vuurwerk zorgen?
Het Rassemblement National en de partij van president Macron lijken de grote verliezers te worden van de Franse regionale verkiezingen.
Von der Leyen voert een openlijke oorlog tegen Charles Michel. Ondertussen stapelt ze de flaters op.
Is von der Leyens aanpak van de vaccinaankoop de reden waarom EU-lidstaten zo veel trager zijn met vaccineren dan Israël, het VK of de VS?
Over de strijd voor onafhankelijk die in Schotland wordt gevoerd, coronacrisis of geen coronacrisis.
Na de brexitdeal blijken de EU-instellingen in een felle machtsstrijd verwikkeld over wie het laatste woord over de akkoorden krijgt.
John Le Carré bleef verontwaardigd, ook na de val van de Muur. Maar zijn overtuiging liep stuk op de naakte afwezigheid van ethiek.
Geert Bourgeois is niet optimistisch over een akkoord rond de Brexit. Vlaanderen heeft in elk geval recht op 85% van de Europese steun die in dat kader naar België vloeit.
Er zijn nog wel wat pijnpunten, maar er lijkt toch wat beweging te komen in de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
Komt er een brexitakkoord of niet? Het antwoord op die vraag hangt voor een groot deel af van het Britse politieke spel.
De Britse vissers dreigen het grootste slachtoffer te worden als Londen binnenkort het Gemeenschappelijk Visserijbeleid verlaat.
Johnson trekt de brexit terug in de actualiteit. Hij wil Brussel onder druk zetten, maar ook zijn populariteit bij zijn achterban versterken.
Margaret Thatcher zorgde voor evenwicht tussen twee visies op de EU. Door de brexit stevent de EU af op Frans-Duitse dominantie.
Jarenlang was de brexit hét onderwerp in de Britse media. Vandaag lijkt hij haast vergeten. Verlaat het VK op 1/1/2021 écht de EU?
Het mediacircus rond het al dan niet overtreden van coronaregels door Dominic Cummings, legt het brexit-schisma weer eens pijnlijk bloot.
Welke houding moet Europa zich aanmeten ten aanzien van het opkomende China? Slaafs de VS volgen of een zelf het voortouw nemen?
De EU-liefde van de SNP bracht de Schotse minister-president naar Brussel. Maar ze heeft nog katten te geselen.
Ook het Europees Parlement trekt weer op gang na de verkiezingen. Lukas De Vos brengt verslag uit en sprak met o.a. Peeters en Farage
Over Brexit wordt steeds op het scherp van de snee gedebateerd. Zo ook in het Europees Parlement. Een verslag.
Deze week stemt Westminster – nog maar eens – over het brexitakkoord van Theresa May. Wordt het haar deal, no deal, uitstel of afstel?
Overleeft Theresa May het jongste Brexit akkoord? Het ziet er niet naar uit. Maar wat zijn de alternatieven? By Jove it’s a fiddle fuddle!
Journalist Marc Roche was een felle tegenstander van de brexit. Nu publiceert hij een boek waarin hij de Britten ziet floreren na de brexit.
De Schotse en Welshe regeringen vrezen een Londense machtsgreep post-brexit, wat leidt tot een woordenstrijd tussen die drie en Brussel.
‘Wij laten Brussel niet los’, zo zweren nog steeds alle Vlaamse partijen bij hoog en bij laag. Dat waren de Europese parlementsleden van CD&V en Open VLD dan wel even vergeten, toen ze in het Europees parlement te Straatsburg samen met de Franstalige partijen stemden tegen de mogelijkheid om lidstaten zelf taalvoorwaarden te laten bepalen.