Wel Franstalige, maar geen Nederbelgische auteurs in Vlaamse canon
Moet het Nederlandse koningspaar zich zorgen maken om het ontbreken van Nederbelgische schrijvers in de canon bij zijn bezoek aan ons land deze week?
Moet het Nederlandse koningspaar zich zorgen maken om het ontbreken van Nederbelgische schrijvers in de canon bij zijn bezoek aan ons land deze week?
En verder: Galileo Galilei, Ida Gerhardt en Garmt Stuiveling…
‘Tropenwee’ het Congo boek van Henri Van Booven uit 1904 is opnieuw beschikbaar na 75 jaar afwezigheid op de letterkundige radar
‘Sluipschutters in de tuin. Een Indische geschiedenis’. Een gedurfd thema, eigenzinnig en revelerend opgepikt door een Indische auteur.
En verder: Corry Brokken, Multatuli en de Raad van Vlaanderen…
Betekent de veroordeling van Jeff Hoeyberghs het einde van de vrijheid van meningsuiting in dit land?
Zekere ‘factchecker’ Rien Emmery komt als een Geroepene. Voor sommige media bezit deze man de bovennatuurlijke gave der Waarheid.
De allernieuwste biografie over de oriëntalist, wetenschapper en hoogleraar Snouck Hurgronje is een keerpunt.
Polemieken over inentingen zijn niets nieuws. Reeds in 1779 pleitte de Nederlander Willem van Hogendorp voor ‘variolatie’ tegen de pokken.
Volgens advocaat Joris Deene is het geen goed idee om sociale media zelf te laten beslissen wat er op hun platformen mag gepubliceerd worden.
Wie geen vragen stelt, krijgt ook geen antwoorden. Onze media is meer begaan met ‘influencing’ dan met het informeren van de lezer of kijker.
Een charmante graphic novel over Olivia Burtons zoektocht naar haar vader en over de excentrieke ontdekkingsreiziger Richard Burton.
Woordkeuze en logica zijn niet de sterkste kant van een journalist die een anti-N-VA-boodschap wil brengen.
Dr. Muller was Rotterdammer en wereldburger, zakenman en diplomaat, reiziger en schrijver: een rusteloos waarnemer bij grote veranderingen.
Welke romans moeten we in deze crisistijd lezen, juist omdat ze meer zijn dan een ordinair verhaal? Doorbraak vult het literaire gat op.
Lo van Driel neemt ons mee op een cultuurhistorische reis door Duitsland, naar plaatsen waar Duitse kunstenaars hun sporen nalieten.
De canon moet Vlaamse identiteit en inburgering bevorderen, maar hij mag hopelijk ook leuk zijn.
Dit gesprek is een transcriptie van het geluidsbandje, want ik wilde de spreektoon behouden.
In zijn boekenkast belicht Ivan De Vadder via geschiedenis, wetenschap en politiek de menselijke kant.
In zijn boekenkast belicht Ivan De Vadder via geschiedenis, wetenschap en politiek de menselijke kant.
Een eerste zin kan het hele boek maken, zo weet Marc Vanfraechem die pas nog een ijzersterke opener ontdekte.