fbpx

Persoon: Nelson Mandela

Wijd en droevig land

Eerst stappen we nog even af bij het Congomuseum van Tervuren (het Versailles van Brussel), en dan vliegen we meteen door naar Zuid-Afrika.

ANC-heerschappij onder druk

Nu de Zuid-Afrikaanse verkiezingen achter de rug zijn, en het ANC in het zadel blijft, maakt Marcel Bas een balans op. Wat brengt de nieuwe ANC-regering de regenboognatie?

De ene eerbetuiging is de andere niet

Matthias Storme kijkt met gemengde gevoelens terug naar de investituur van de federale regering, dat door francobelgische oprispingen een andere wending heeft gekregen dan had gemoeten. 

Collateral damage

ANC’ster Hélène Passtoors sprak op Reyers Laat vrijuit over de aanslag waaraan ze meewerkte en die 19 mensenlevens kostte. Sterke televisie, want leerrijk, vindt Peter De Roover.

Els Lepoutre

Gorbatsjov van de Kaap

De wereld nam gisteren afscheid van Nelson Mandela. Frederik Willem De Klerk (op de foto naast Gordbatsjov) zat op de eretribune maar valt doorgaans toch buiten het beeld. 

Tweeten op zaterdag

Wat begint als een terechte opmerking over een artikel in Doorbraak eindigt op baggersmijterij. Weer een ‘mooi’ voorbeeld van debatvervuiling met in de hoofdrol: Jan Nolf.

Een nationalist op de Kaap

Met zijn vreedzame strijd voor zelfbeschikking was Nelson Mandela een nationalistisch icoon. Dat hij vaak niet zo bekeken wordt, zegt meer over ons dan over de vader van het moderne Zuid-Afrika.

Jom Kippoer: 40 jaar later

Op 6 oktober 1973 vielen Egyptische en Syrische tanks Israël binnen. Op 6 oktober 1981 werd president Sadat vermoord. Ludo Abicht staat stil bij deze vreemde dubbel-verjaardag.

Pieter De Wet

Robert Mugabe: geen dictator-op-rust

Het lijkt er op dat Robert Mugabe aan de macht zal blijven in Zimbabwe. ZANU-PF, de partij van Mugabe, claimt de overwinning van de parlements- en presidentsverkiezingen. Oppositieleider Morgan Tsvangirai spreekt over een grote farce. Ondertussen zwijgt Afrika en vooral buurland Zuid-Afrika.