Paul De Keersmaeker, meebouwer aan Vlaamse staatswording
De overleden CVP-politicus was in de jaren ’70 actief betrokken bij het staatshervormingsproces.
De overleden CVP-politicus was in de jaren ’70 actief betrokken bij het staatshervormingsproces.
Een sterke oppositie versterkt de democratie als ze het vertrouwen van de burger vergroot, die ziet dat de regering een waakzaam oog kan verdragen
En verder: Aloïs Gerlo, Leo Delfos en Inspecteur Maigret…
Meertaligheid is een troef voor zijn geliefde België, zegt Bouchez, en wie zou deze ééntalige jongen durven tegenspreken? Gheude durft dat.
Grondwetspecialisten hebben interpretaties te over voor wat de Wetstraat moet doen. Of we trekken lessen uit naoorlogse regeringsvormingen.
We krijgen inzage in een informeel briefje waarin vicepremier Jean Gol, destijds in 1983, zijn mening gaf over de toekomst van België.
Al zetten we ze niet écht tegen mekaar in, toch zetten we ze tegen mekaar in: gevechtsvliegtuigen!
1985: het Waals Parlement sluit Volksunieverkozene Toon Van Overstraeten uit. Een reconstructie.
Van het Congres van 1945 tot de enquête van 2008. Jules Gheude schetst de geschiedenis van het rattachisme in Wallonië.
Het RWF pleit voor een ‘plan F’, waarbij Wallonië en eventueel ook Brussel aansluiten bij Frankrijk. Wie zijn die zogenaamde ‘rattachisten’? Waar staan ze voor? Wat is hun electorale gewicht?
Professor Hendrik Vuye is hoogleraar grondwettelijk recht aan de ‘Facultés Notre-Dame’ te Namen. In de zomer van 2010 raakte hij betrokken bij de regeringsonderhandelingen, als adviseur van de N-VA. Hij was er al van het eerste uur bij – nog voor de legendarische bijeenkomst te Vollezele. Hij behoort dus tot die ‘ondeskundige’ (dixit Wouter Beke in Humo) entourage van Bart De Wever. Vuye is niet onder de indruk en merkt fijntjes op dat juist de bollebozen van CD&V wel eens een steekje lieten vallen. Over de grondwet spreekt hij – voor een grondwetsspecialist – wel in héél relativerende termen: ‘een vodje papier’.
Op zijn blog www.lvb.net zoomt Luk Van Braekel in op de argumenten van opiniemakers, journalisten en nieuwe bewuste burgers die het beu zijn dat er geen regeringscrisis komt. Wat er in de plaats moet komen, laat (bijna) iedereen in het midden. Maar dat het zonder de N-VA moet, wil niemand luidop gezegd hebben.