Hans Magnus Enzensberger was een denker van de vrijheid
Hans Magnus Enzensberger (1929-2022) begeleidde met zijn scherpe en veelzijdige pen het intellectuele en politieke leven van de Bondsrepubliek.
Hans Magnus Enzensberger (1929-2022) begeleidde met zijn scherpe en veelzijdige pen het intellectuele en politieke leven van de Bondsrepubliek.
En verder: Gust Janssens, de Steen van Rosetta en de vrouwelijke Casanova…
En verder: Inge van Calkar, de mijnramp van Marcinelle en Ferre Grignard…
En verder: zomerzonnewende, Machiavelli en de uitvinding van de kleuterschool…
En verder: Pol de Mont, Greta Garbo en De klop op de deur…
In deze maandelijkse rubriek worden telkens een handvol recent verschenen Nederlandstalige dichtbundels tegen het licht gehouden.
En verder: Lenny Kuhr, Stefan Zweig en het eerste apenhuwelijk…
En verder: Carel Gerretson, Antoine Pompe en Aletta Jacobs…
En verder: Anna Mortelmans, Rik de Saedeleer en de Franse Furie…
Het Zilvermeer van Georg Kaiser gaat over solidariteit en over hoe die te bereiken. Maar welke solidariteit? En zijn alle methodes goed?
Het kunstenfestival Watou 2021 is een dure zaak. Bovendien een expositie waar de middelmaat het haalt op kwaliteit. Over de gehele lijn.
De omwenteling van de maan in 28 foto’s. Fascinerende expositie van Gwenny Cooman
Na de dood van zijn goede vriend Henri Floris Jespers schrijft Luc Boudens een liefdesbrief. Helaas, met te weinig peper en zout.
De renovatie van het Steen mag een geslaagd project genoemd worden, en weerspiegelt voortreffelijk de Antwerpse identiteit.
Honderd jaar geleden sloten socialist Huysmans en katholiek Van Cauwelaert een ‘mystiek huwelijk’ en veranderden zo het politieke landschap.
Het belang van de dichtbundel ‘Bezette stad’ als reportage kan niet genoeg benadrukt worden. Een toelichting.
De publicatie van Willy Roggemans ‘De gedichten 2003-2019’ is een dienst van formaat aan de Vlaamse poëzie.
Deze lente is het honderd jaar geleden dat Paul van Ostaijens iconische bundel Bezette stad verscheen. Zijn biograaf, Matthijs de Ridder schreef met Boem Paukeslag een ‘reisgids’ bij het explosieve taalkunstwerk.
Paul van Ostaijens manuscript van ‘Bezette Stad’ keert dankzij de Vlaamse overheid terug naar Antwerpen. Maar de bundel heeft ook een verhaal.
De legendarische voorstelling van ITA/Ivo van Hove is zondag 15/2 te bekijken via livestream. Zoals The New York Times zegt: ‘One word: go!’
Literatuur Vlaanderen wil ‘Zacht Lawijd’, het enige onafhankelijke literair-historische tijdschrift van Vlaanderen, op droog zaad zetten.
Voor onze dekolonisatoren beginnen te fulmineren tegen bijvoorbeeld een stripverhaal zouden ze er goed aan doen het eerst helemaal te lezen.
Een nieuwe lente een nieuwe herziene bloemlezing van Jozef Deleu, de grootmeester van de Nederlandstalige poezie.
100 jaar geleden debuteerde Alice Nahon met de bundel ‘Vondelingskens’. Nahonbiograaf Manu van der Aa blikt terug en verklaart haar succes.
De coronatijd heeft bij velen stilstand in denken en doen veroorzaakt. Niet echter bij de criticus en dichter Bert Popelier.
E. du Perronkenner Manu van der Aa reageert op Guido Lauwaerts artikel ‘Edgar du Perron versus Paul van Ostaijen’ en zet de puntjes op de i’s.
Het boterde niet goed tussen Edgar Du Perron en Paul van Ostaijen. Een mail van een vriend gaf aanleiding daar dieper op in te gaan.
Sommige stemmen blijven naklinken, zelfs na de dood. Zoals die van Roger Simons… en anderen. Een kleine greep.
Gisteren sprak Bart De Wever zijn 11 julirede uit aan het grafmomunument van Herman Van den Reeck. Vandaag een eeuw geleden stierf deze jonge Vlaams-nationalist.
Op 10 september 1920 stierf Marten Rudelsheim na een leven van toewijding voor de Vlaamse ontvoogding. Het bleek een dodelijke zomer