Premier met de minste electorale steun ooit
‘Ik ben Alexander De Croo, de premier waar 92,5 % van de Belgen niet op zat te wachten en wiens aanstelling 100 % van de Belgen verraste.’
‘Ik ben Alexander De Croo, de premier waar 92,5 % van de Belgen niet op zat te wachten en wiens aanstelling 100 % van de Belgen verraste.’
Herman De Croo blikt terug op zijn ervaringen met overleden oud-politicus Jan Verroken.
Jan Verroken overleed op 103. Drie jaar geleden sprak Doorbraak hem over CVP, taalgrens, Leuven Vlaams, Egmont, confederalisme en N-VA.
Walter De Bock was zonder twijfel een van de meest geduchte onderzoeksjournalisten van zijn generatie. Historica Klaartje Schrijvers ontmoette hem op het einde van zijn leven, toen hij vocht tegen de ziekte van Alzheimer.
Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, pakt de coronacrisis doortastend maar vooral ook transparant en menselijk aan. En dat werkt.
Morgen zal Rik Coppens negentig jaar geleden zijn geboren. De grootste balvirtuoos van het Belgisch voetbal, artiest en anarchist.
Opnieuw rellen in Kuregem, Anderlecht. Wie de buurt kent is niet verwonderd. Een analyse van het malgoverno in een Brusselse deelgemeente.
Ondanks de wijdverbreide allergie voor confederalisme, is België al vijftig jaar een deels confederale staatsconstructie.
Willem De Meyer: flamingant, zanger, mede-oprichter Vlaams Nationaal Zangfeest. Zijn kleinzoon Lieven schreef zijn biografie.
In 2020 ‘viert’ België 50 jaar regionalisering. Mark Deweerdt analyseert de aanloop van deze fundamentele herinrichting van de Belgische staat.
In plaats van de ‘betonvlaming’ te culpabiliseren in zijn zoektocht naar ruimte, zou de overheid beter eens zelf wat gedrochten opruimen.
Het federale België kwam in 1970 niet zomaar uit de lucht vallen. In een nieuwe reeks staat Mark Deweerdt stil bij de aanloop naar de staatshervormingen.
Spijbelen voor politieke motieven is van alle tijden. Ook Luckas Vander Taelen maakte er zich in de jaren 70 schuldig aan.
Na een halve eeuw voor Financiën gewerkt te hebben, is niemand beter geplaatst dan Karel Anthonissen om zijn impressies te delen.
De Bende van Nijvel blijft een onverkwikkelijk deel van de Belgische geschiedenis, 28 doden en geen enkele aanwijzing naar de daders. Wat zegt dat over dit land?
Wat in Wenen mogelijk is en goed werkt, kan daarom nog niet in Brussel: één stadsbestuur dat tegelijk gewestregering is.
Op een regenachtige zomerzondag Knack gelezen. De notendopgeschiedenis van ‘non’-partij cdH, van de hand van Walter Pauli. Boeiend. Maar een luik is hij vergeten: de extreemrechtse connectie van de Zwarte Baron.