De ‘Nacht van de Vrijdenker’: een links-weldenkend onderonsje
Wie de affiche bekijkt, beseft hoe graag linkse intellectuelen elkaar tegenkomen en een botsing van ideeën willen vermijden.
Wie de affiche bekijkt, beseft hoe graag linkse intellectuelen elkaar tegenkomen en een botsing van ideeën willen vermijden.
Steeds meer mensen voelen een diepe bitterheid die begint om te slaan in woede over het maatschappelijk bestel. Terecht of niet?
In zijn boek Morele vooruitgang in duistere tijden herijkt Markus Gabriel op een weergaloze manier de universele waarden van de verlichting.
Ignaas Devisch gaat belangrijke filosofische vragen over de zon, zonne-energie en het klimaat uit. de weg.
Wat de nazi’s onder de ‘Rijksgedachte’ verstonden, blijft betwist. De interessantste, maar afwijkende mening is die van Christoph Steding.
Een gesprek over identiteit, politieke correctheid, Vlaamsgezindheid en meer n.a.v. Rondas’ recent gepubliceerde ‘Een kwestie van bestaan’.
In ‘Wereldbeelden’ gaat oud-radiomaker Jean-Pierre in gesprek met dertien intellectuelen die antwoorden bieden op de problemen van vandaag.
Weinig begrippen zijn vandaag moeilijker te vatten en meer omstreden dan het begrip identiteit.
Gestript tot de essentie van het mens-zijn wacht de confrontatie met jezelf. Hoe kunnen we zin geven aan het zinloze quarantainebestaan?
Welke romans moeten we in deze crisistijd lezen, juist omdat ze meer zijn dan een ordinair verhaal? Doorbraak vult het literaire gat op.
De ‘uitgesloten lazerse’ in de middeleeuwen, zoals Foucault het voorstelt, is gebaseerd op slecht verteerde historische verhaaltjes.
Identiteitskenmerken kan je opgeven of inwisselen, vaderland, moedertaal, geloof, geslacht eventueel – maar je geschiedenis niet. Daar ben je geen meester over.
Het Molenbeekse getto als kosmopolitisch model: neen, die kronkel, daar zijn ze volgens pater Leman in Izegem en Diksmuide te simpel voor
Met behulp van Alexis de Tocqueville exploreert Frank Boll de link tussen democratie en de gelijkheidsidee in Europa en de Verenigde Staten.
Filosoof Peter Sloterdijk noemt zich links, maar verdedigt de natiestaat. Het post-nationale bedreigt de verworvenheden van de beschaving.
De bekende Zwitserse auteur Thomas Hürlimann gelooft in een ‘Europa van de vaderlanden’, niet in de EU.
Professor Dirk Rochtus leidde het #soevereiniteitsdebat in.
Sloterdijk verwijt Merkel de soevereiniteit prijs te geven en de natiestaat te laten overrompelen door massa-immigratie.
Levert onderricht in klassieke cultuur autochtonen voorkennis op? Op de beurs mag dat niet, maar cultuur is toch geen commerce?
Als hij een wens mag doen bij het nieuwe jaar, dan wenst de filosoof Rüdiger Safranski graag meer filosofie op de beeldbuis. De kijkers moeten intellectueel worden uitgedaagd, vindt hij.
Hoe zit het met die Vlaamse grondstroom/stromen. Johan Sanctorum plaatst ze tegenover het vermeende racisme van de Vlamingen.
David Dessin won de essayprijs van Streven en zet zich in zijn tekst scherp af van de vorige generatie die het denken in Vlaanderen vele jaren domineerde en het idee van een groepsgebonden identiteit radicaal afwees. Maar ze hebben hun tijd gehad, vertelt hij aan Doorbraak.