Libische verkiezingen beloven spannend te worden
Libië maakt zich op voor verkiezingen. Intussen blijft het diep verdeelde land een speelbal voor buitenlandse mogendheden en belanghebbenden.
Libië maakt zich op voor verkiezingen. Intussen blijft het diep verdeelde land een speelbal voor buitenlandse mogendheden en belanghebbenden.
Een ‘mea culpa’ vandaag zou wel gepast zijn voor de Saksen-Coburgers en de andere families die hun fortuin gemaakt hebben in de kolonies.
Alle politieke partijen zijn deze week in hetzelfde bedje ziek, iedereen heeft een plan, niemand de factuur. Een kijk op de afgelopen week in Wetstraat & omgeving.
Zopas opende het Brusselse Autosalon weerom zijn traditionele deuren, met de al even klassieke monsterfiles rond de Heizel, en onder toeziend oog van Prins Laurent, notoire liefhebber van gezwinde bolides, wiens armtierig budget voor een flink deel aan snelheidsboetes wordt gespendeerd. Waardoor die dotaties toch weer voor een deel naar de staatskas terugvloeien, leve de flitspalen.
Maar wat zegt ons het …
Filip van Laken voerde een van zijn verplichte nummertjes op: de kerstboodschap. Opvallend, die aanhoudende houterigheid in stem en beweging.
Heel populair is ons koningshuis niet. Maar Leopold I was geliefd in heel Europa, nog voor hij koning werd.
Prins Laurent dreigt met een rechtsgeding wegens laster tegen een Kamerlid. Hoe zit het ook weer met die parlementaire onschendbaarheid?
Mag de prins dan niet op een persoonlijke uitnodiging ingaan?
Prins Laurent is nog maar eens zijn boekje te buiten gegaan. Eerste minister Charles Michel (MR) kondigt een ‘proportionele sanctie’ aan. Wat mogen we verwachten?
Ze is symbool van een staat-in-ontbinding, maar ook zelf een beeldenstormster …
Waarom zit het fout tussen de Belgische koningen en zoveel Vlamingen? Misschien helpt een vergelijking met Nederland om licht op de zaak te werpen. Evert van Wijk waagt er zich aan.
Het was een sterk stukje Vlindercommunicatie. Er komt een nieuwe regeling voor de monarchie. De kracht van de verandering, maar dan omgezet in daden. Het zou zelfs gaan om de ‘grootste hervorming ooit van de Belgische monarchie’. Een beetje zoals de zesde staatshervorming ook de grootste is. En zoals de Vlinderpensioenhervorming de belangrijkste is sedert mensenheugenis. En zoals … Maar in werkelijkheid blijkt alleen de lente van 2013 de natste ooit te zijn. Overigens, een lente zonder vlinders. (Deel 1 verscheen gisteren.)
Het was een sterk stukje Vlindercommunicatie. Er komt een nieuwe regeling voor de monarchie. De kracht van de verandering, maar dan omgezet in daden. Het zou zelfs gaan om de ‘grootste hervorming ooit van de Belgische monarchie’. Een beetje zoals de zesde staatshervorming ook de grootste is. En zoals de Vlinderpensioenhervorming de belangrijkste is sedert mensenheugenis. En zoals … Maar in werkelijkheid blijkt alleen de lente van 2013 de natste ooit te zijn. Overigens, een lente zonder vlinders.
Het is zover. Het financieel statuut van de monarchie wordt hervormd. Voortaan is de koning een Belg onder de Belgen. Een burger van dit land. Of toch niet helemaal? Een monarch is niet alleen een koning, maar ook een vlinder (Danaus plexippus). Laat het dan net de Vlinderregering en het Vlinderakkoord zijn die de monarchie hervormen. Hoe zit het met die Vlindermonarch?
Prins Laurent is opnieuw de dans ontsprongen. Hij doet ongeoorloofd aan politiek, doorkruist het buitenlands beleid en heeft een soort parallelle diplomatie. Bovenal wil hij graag rijk worden, dat zit in zijn genen. De man die ‘geld verdient met ademen’zei een komiek ooit ‘ wil werken, beter gezegd wil meer geld, maar kan het geoorloofde en niet geoorloofde niet onderscheiden. Enfin, u kon er alle details over vernemen, zelfs diegene die u niet wou weten.