13 februari. Net binnen: Robert Senelle overleden, onderwees de koning over de ‘Belgische constructie’
En verder: Johanna Sällström, de geluidsbarrière en de vergeefse moord op een troonopvolger…
En verder: Johanna Sällström, de geluidsbarrière en de vergeefse moord op een troonopvolger…
Het losgeld moest dienen om kleine spaarders te vergoeden die hun centen waren kwijtgeraakt in toenmalige financiële crisis. Klinkt bekend?
Historicus Paul De Ridder publiceert een kanjer die de meer dan 80 jaar onderzoek naar de Rechtvaardige Rechters overloopt.
Een mogelijke Waarheidscommissie over Congo zal geen gebrek hebben aan bewijsmateriaal over de koloniale daden van Leopold II.
De democratie is niet perfect, stelt Joël De Ceulaer. Rik Van Cauwelaert is het daar volmondig mee eens. Een essay over democratie.
Is de grondwet een dam tegen een politieke crisis? Helemaal niet. Indien nodig wordt de grondwet feestelijk genegeerd.
Jean-Pierre Rondas reageerde indertijd op de emotionele toespraak van Albert II op 20 juli 2011. We nemen die tekst hier nog eens over naar aanleiding van het abdicatie van de koning, op deze dag van ‘stoet, processie en theatrale show’.
Biedt de Nederlandse monarchie een inspiratiebron voor België? Allerminst volgens het Republikeins Genootschap van Nederland. De politieke invloed daarvan blijft zeer beperkt in het oranjedolle Nederland maar de intellectuele insteek is zeer de moeite.
Robert Senelle was een ‘politischer Professor’, een type dat in de 19de eeuw nog wel eens meer voorkwam, – zeker in het Duitse keizerrijk -, maar in tijden van publicatiedwang (liefst in Engelstalige journals) met uitsterven bedreigd is. Maatschappelijk, laat staan politiek engagement komt de academische carrière niet altijd ten goede.
Jean-Pierre Rondas schrok zich een hoedje toen hij Albert II Sir Walter Bagehot hoorde citeren. Foutief weliswaar. Maar hoe komt ie erbij? Een uitgebreider versie van Rondas’ tweewekelijkse column in De Morgen.